Terugblik op de Eindejaarsshow

Het is nu een week na de Eindejaarsshow en nog steeds ontvang ik daar zulke leuke en positieve reacties op. Die enthousiaste feedback begon al op de avond zelf. Het grootste compliment kwam toen van Anton Brand. Die zei dat hij in tijden niet zo'n geslaagde literaire avond had meegemaakt. En presentatrice Cunera van Selm deed ook nog een opmerkelijke duit in het zakje, maar daarover aan het einde van dit bericht meer.

Het was ook een succes. Van de foto's kun je dat ook wel een beetje afzien. Moderator Cunera sprak de avond niet alleen fantastisch aanelkaar, zij wist met een kort interview elke auteur op treffende wijze te introduceren. Dat de auteurs daarna stuk voor stuk fraai voorlazen maakte elk blokje compleet. Bij de boekenstand merkte men dat het publiek het maar moeilijk kiezen vond met zoveel kwaliteit.



En dan was er nog een verrassing voor de uitgever (terwijl het helemaal niet de bedoeling was om die uitgever in het centrum van de belangstelling te plaatsten, maar ja: 'men' vond dat dat even moest, en je hebt niet alles in de hand). Ik was er beduusd van, maar heb desondanks initiatiefnemer Herman Sandman wel horen zeggen dat auteurs en andere belanghebbenden bij de uitgeverij geld hadden ingezameld om de uitgever te bedanken voor diensten die naast de gebruikelijke staan. De keus voor een cadeau was gevallen op bovenstaand kunstwerk van de Ploeg-schilder Jordens, en ik moest begrijpen dat het vooral om het gebaar ging en dat als ik het schilderij niet mooi vond, ik het mocht ruilen. Maar juist doordat het om het liefdevol gebaar gaat, denk ik er niet aan het werk te ruilen. Het is trouwens ook mooi. Ik denk na over een goede plek om het op te hangen, op de uitgeverij of thuis. En dank intussen iedereen voor deze aangename verrassing en het gemeende gebaar dat daar achter zit.

Gelukkig was er verder veel ruimte voor de schrijvers. Cunera gaf aan het einde een compliment dat te denken geeft. Ook zij had genoten van het gebodene, ook zij zag de grote variëteit van de auteurs. Maar zij zag ook duidelijk een overeenkomst tussen al die schrijvers, zonder zelf te weten wat dat nou is. Ik denk daar nou al de hele week over na, en weet het ook nog steeds niet...

En tenslotte zeg ik met iedereen: volgend jaar maar weer een Eindejaarsshow...

1 opmerking:

  1. Citaat: "Maar zij zag ook duidelijk een overeenkomst tussen al die schrijvers, zonder zelf te weten wat dat nou is."

    Als redacteur zou ik dat woordje 'duidelijk' dan schrappen.

    BeantwoordenVerwijderen