Voorjaar (6): nieuwe roman van Jan Veenstra

Op 16 maart 2007 publiceerde we de eerste Nederlandstalige roman van Jan Veenstra in een oplage van duizend stuks en nog wat. De zomer van '59 heet dit debuut. Het boek speelt in een Drenst kanaaldorp tijdens de extreem droge zomer van 1959. En binnenvaartschip loopt vast in het drooggevallen kanaal, de dochter van de schipper brengt vervolgens de dorpsjongens in beroering. Het boek is een heerlijk broeierig roman geworden over opgroeien op het platteland in een tijd dat de wereld nog 'ouderwets' was.
Van die duizend en nog wat exemplaren waren duizend bestemd voor de verkoop (de rest diende als recensie-exemplaar enzo). 950 exemplaren werden in het eerste jaar verkocht, het jaar daarop nog een 40, en de rest wacht nog steeds op verkoop. Heel mooi, trouwens, om van een debuutroman een kleine1000 exemplaren te verkopen.

Komend voorjaar verschijnt dan de opvolger:


In Here weg voert Jan Veenstra een kermisbokser op. (Mooi woord voor een verdwenen beroep.) Deze persoon heeft al twee moorden op z'n conto staan en nog een derde in het hoofd. Daarom gedraagt hij zich zogenaamd voorbeeldig in de Van Mesgakliniek aan de Hereweg in Groningen, waar hij vast zit. We schrijven inmiddels eind jaren zeventig, een roerige tijd in het gevangeniswezen. En er wordt afscheid van het geloof genomen.
Jan Veenstra heeft voor zijn nieuwe roman een prachtige invalshoek gekozen. Het wordt een adembenemende beschrijving van een tijdperk ('Sterren in het Bos' komt nog voorbij), maar het is vooral een verhaal over de angstwekkend dunne scheidslijn tussen goed en kwaad.
Here weg verschijnt in mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten