Vrijdag wordt het feest

Waarom organiseert Uitgeverij Passage eigenlijk die Eindejaarsshow? Is het omdat de uitgeverij dit jaar 20 jaar bestond? Nee, want dat is al gevierd met een etentje en een eenmalig literair tijdschrift.

Belangrijker is dat de uitgeverij terug kan kijken op een goed jaar: Sterker nog: 2011 is het beste jaar uit de geschiedenis van Uitgeverij Passage, tot nu toe. Nog niet eerder verkocht de uitgeverij zoveel boeken in één jaar (en dan is het jaar ook nog niet helemaal om), en dat is tegen de trend in het boekenvak in.

Dit komt natuurlijk doordat de auteurs van Passage het steeds beter doen. Dit jaar waren ze opmerkelijk vaak in het nieuws, stonden ín totaal op zo'n beetje alle literatuurfestivals, verschillenden van hen werden genomineerd en vielen zelfs in de prijzen (Herman Sandman en Rosa Timmer, als kreeg de laatste de prijs al wat eerder). Wat dat betreft is er zeker wat te vieren.

Duidelijk is dat je ook als uitgever in deze tijd steeds actiever moet worden. Boeken verkopen niet meer automatisch via de boekwinkel, de uitgever moet elke keer weer een creatieve invalshoek verzinnen. Dat is trouwens leuk werk. Niet voor niets zit Uitgeverij Passage in Het Paleis, en niet voor niets organiseert zij in die thuisbasis nu de Eindejaarsshow. Zo brengen we de lezers op een inspirerende manier in aanraking met de auteurs. Als het slaagt, is het dit jaar het begin van een traditie.

En na de literatuur is er vrijdag feest. Vanaf ongeveer 11 uur gaan we door in de Brasserie van het Paleis, met een literair bal. Joost Oomen en Kasper Peters treden op als dj's. Dit feestje is gewoon voor iedereen toegankelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten