En de winnaars zijn...

Aan het einde van de middag maakte wethouder Ton Schroor de winnaars van het Hendrik de Vries-stipendium 2011 bekend: Joost Oomen en Marcella Veldthuis. Daarna moest de wethouder weer snel naar het stadhuis, vanwege een crisis aldaar.


Dus praatte de juryvoorzitter ons bij over de achtergronden. Twaalf inzendingen waren er dit jaar, en die waren gemiddeld van een hoog niveau, zoals je dat kunt verwachten in een literatuurstad als Groningen. Wel miste de jury gedurfdheid, brutaalheid en vernieuwing bij de meeste inzenders. Daarom verkoos men de plannen van deze twee winnaars.

Joost Oomen is van plan een lang (20 tot 30 bladzijden) episch gedicht over de huidige generaties twintigers te gaan maken. De jury twijfelde aanvankelijk nog een beetje aan de haalbaarheid van deze ambitie, maar gelooft er toch in gezien het werk dat Oomen tot nu toe naar buiten heeft laten komen. Dat geldt ook voor de tweede laureaat, Marcella Veldthuis. Zij gaat een soort van reisverslag schrijven over een exotisch gebied, te weten Oost-Groningen.

Volgend jaar hebben we dan weer een feestje, dan verschijnen deze plannen als de delen 6 en 7 in de Hendrik de Vries-reeks.
Lees voor meer informatie het verslag in de Gezinsbode.

Maar morgen is  Joost Oomen eerst nog literaire dj op Uitgeverij Passage's Eindejaarsshow.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten