Poëziemarathon (1): een legendarische avond

Het mooiste gedicht van de avond kwam van Joost Oomen. Die had een erg treffend gedicht gemaakt waarin hij het wandelstokje van de dichters uit de twintigste eeuw afnam en brieste dat dit inmiddels toch echt wel de eenentwintigste eeuw is. Dat gebeurde in café Marleen, waar de Poëziemarathon traditiegetrouw losbrak met de al even goede traditie van de presentatie van de jaarlijkse dichtbundel van de Dichtclub.

Maar dan snel door naar Vera. En prachtige programma had de organisatie voor de Gedignag samengesteld, en het werd een legendarische poëzieavond. Henk Veenstra maakte er (ook al voor het zoveelste jaar) de onderstaande fotoserie van.


Het toneelbeeld werd gebeamd door Jan Klug


De Gedignag brengt al weer zo'n tien jaar een avontuurlijk programma met een nadruk op het grote, toekomstige talent. In een nog tamelijk rustige sfeer begon de  avond met Dennis Gaens.


De in Groningen niet geheel onbekende Ellen Deckwitz is ook al zo'n aanstormend talent. Ze liet weer overduidelijk horen waarom.


Presentator Tjitse Hofman probeert uit te zoeken door welke microfoon Daan Doesborgh kan gaan praten. Beide is ook goed.


Dan Doesborgh viel in voor Nyk de vries, die vader is geworden en daarom niet aanwezig was. Maar wat een prachtige verrassing, deze Limburgse dichter


En hij bleek ook nog samen met Ellen Deckwitz op te kunnen treden


Waarna het tijd werd voor de ambient-poëzie van Sieger Mg, geassisteerd door Elwin Staal.


Tenslotte een legende op het programma: John Cooper Clark. Omdat hij ooit, in 1981 of daaromtrent met zijn bandje in Vera optrad, geef Peter Programma hem nog een speciaal welkomstwoord
.




En bijzonder was zijn optreden zeker. Het publiek, waaronder een flink aantal buikige ex-punkers die echter nog wel wisten hoe je glas kapotsmijt genoot ervan. Dat het misschien iets te lang duurde en de er een beter een dronkenmanssfeer ontstond, acht dat hoort er misschien wel een beetje bij.

Joost Oomen vertelde me na afloop nog even dat hij een inspirerende avond had gehad.

De Poëziemarathon loopt vandaag de gehele dag nog door, en culmineert vanavond met de ook al aanbevelenswaardige Slotmanifestatie.

Lees ook het verslag op Woest en ledig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten