Bennie Roeters: Deze hemel

Op 30 september presenteren we in Amsterdam de nieuwe roman van Bennie Roeters: Deze hemel. Voor dit boek maakte Nadeschda Broere het omslag, een ontwerp dat je steeds beter snapt naarmate je vordert in het boek. Henk Veenstra verzorgde de auteursfoto.

Bennie Roeters (1952) is schrijver van scenario's, toneelstukken en romans. Zo schreef hij bijvoorbeeld van de tv-serie Ernstige delicten (voor de Vara) zes afleveringen. De contacten die hij heeft in de wereld van film en toneel zien we ook terug in de film die hij entameerde bij wijze van voorproefje van de nieuwe roman (zie hier). Zijn romandebuut uit 1999 heet Fins plot. Met zijn derde roman Gagarins engelen won hij de prijs voor het Beste Groninger Boek. In 2017 verscheen bij Uitgeverij Passage de roman Tjerk. Bij diezelfde uitgeverij verschijnt nu zijn zesde roman: Deze hemel.

Deze hemel speelt zich af  in Trautorf, een fictief dorp aan de oostgrens van ons land. Dat is een klein dorp, maar nog wel met een dorpssuper, een bushalte en een jaarlijks oogstfeest. Daar vindt dan een bijzonder ernstig incident plaats. Wat er precies gebeurd is blijft mistig. Maar verschillende dorpsbewoners komen in het boek aan het woord om hun kant van de gebeurtenissen te verklaren. Zo leest de roman als een schitterende whodunnit. Roeters leidt de lezer op een heerlijke en verrassende wijze door dorp en verhaal. 

25 jaar Meindert Talma

We zijn helemaal in de sfeer om jubilea te vieren en Meindert Talma haakt ook aan. Die viert in 2022 zijn 25-jarig bestaan als artiest. Hij gaat in dat jaar al zijn 18 platen op 9 zondagmiddagen in Vera, Groningen uitvoeren. Zie voor een overzicht (klik op het paatje)

Vier van die platen gingen vergezeld van een roman: Dammen met ome Hajo, Kriebelvisje, Kelderkoorts en Je denkt dat het komt. De drie daarvan die bij Uitgeverij Passage verschenen, zijn nog leverbaar - volg de links hiervoor.

Naast veel optredens werkt Meindert Talma ook aan het derde en laatste deel van de romancyclus Nederlands Onbekendste Popster. Daarnaast is in voorbereiding een boek over zijn gehele werk, dat alvast de veelzeggende titel Talma Totaal heeft meegekregen.

Zo wordt 2022 een Talma-jaar. Hou het nieuws in de gaten.

Nummer 400

Het ISBN van Stadsleven is 978 90 5452 400 7

Als je weet dat zo'n Internationaal Standaard Boek Nummer als volgt is opgebouwd

  • 978 - om op de scanners aan te geven dat het om een boek gaat
  • 90 - landnummer (Nederland dus)
  • 5452 - nummer van de uitgeverij (Uitgeverij Passage dus)
  • 400 - volgnummer
  • 7 - controlecijfer

dan leidt dat tot de conclusie dat Stadsleven het vierhonderdste boek is dat Uitgeverij Passage uitgeeft


Dat is natuurlijk een mooi aantal om het dertigjarig jubileum van de uitgeverij extra luister bij te zetten. De uitgeverij is dan ook erg blij dat liefst drieëntwintig auteurs een bijdrage voor deze jubileumbundel konden schrijver. De schrijvers van Stadsleven zijn overigens:

  • Sander Blom
  • Hanneke Boonstra*
  • Anton Brand
  • Nina van den Broek
  • Marjan Brouwers*
  • Anjet Daanje*
  • Daniël De
  • Lupko Ellen*
  • Paul Gellings
  • Barbara Henkes
  • Marcel de Jong
  • Bill Mensema
  • Ronald Ohlsen
  • Diana Ozon
  • Michiel Postma*
  • Bennie Roeters*
  • Herman Sandman
  • Lejo Siepe*
  • Lilian Schneider
  • Leen Steen
  • Meindert Talma
  • Rosa Timmer*
  • Jan Veenstra
* deze auteurs leverden een voorpublicatie van binnen afzienbare termijn te verschijnen nieuw werk.

Als alle boeken van Passage kun je Stadleven ook verkrijgen bij de serieuze boekhandel. Zie bijvoorbeeld bij Libris. Lees ook het andere nieuws over Stadsleven.

Bestel Stadsleven

ISBN 9789054524007

Een middagje jubileumboek

Uitgeverij Passage bestaat dit najaar dertig jaar. Dat vieren we met een jubileumboek: Stadsleven. Op vrijdagmiddag 24 september staan we daar ook even bij stil tijdens 'Een middagje jubileumboek'. Vanaf 13.00 uur is elke belangstellende welkom op de uitgeverij, Sint Jansstraat 15, Groningen.

Stadsleven bevat bijdrage van 23 auteurs uit het fonds van Uitgeverij Passage. Allen lieten ze zich inspireren door het fenomeen 'stad'. Willem Kolvoort tekende het omslag en maakte daarnaast nog cyclopische auteursportretten van deze 23 schrijvers en eentje van uitgever Anton Scheepstra.

Deze jubileummiddag is tevens te zien als de boekpresentatie van Stadsleven. De verzamelbundel is dan ook vanaf dat moment te koop. Langer dan deze middag staan we niet stil bij dit jubileum, we zeggen: en door. Er is tenslotte nog veel moois op komst.

En voor mensen die Uitgeverij Passage niet of niet goed kennen (die zijn er): Stadsleven is je kans om kennis te maken met de verscheidenheid aan Nederlandstalige auteurs bij Uitgeverij Passage. Bestel Stadsleven (bestellingen via onze site worden binnen Nederland zonder bijkomende kosten thuisbezorgd).

Paul Gellings vertaalt Modiano

Bij Uitgeverij Querido is zojuist verschenen: Kleedkamer in kindertijd van Patrick Modiano. De vertaling is van Paul Gellings en die is blij de presentexemplaren te ontvangen:

Querido begint het verhaal over dit boek met het volgende citaat:

‘Toen ik haar zag zitten achter het smeedijzeren hekwerk tussen café en biljartzaal, kon ik haar gelaatstrekken niet meteen goed onderscheiden'

En daar treffen we al woorden aan die ons doen denken aan Het smeedwerk van herinnering, de komende roman van Paul Gellings die eind oktober gaat verschijnen. Voor die roman, de omvangrijkste van Gellings tot nu toe, hebben we al twee presentatiedata staan: 21 oktober in Groningen en 28 oktober in Zwolle. Hierover in een later stadium nader bericht.

 

50 jaar UKrant

Op 1 september 1971 verscheen het eerste nummer van de UK, de Universiteitskrant Groningen. Toen nog gedrukt in zwartwit met een steunkleurtje. Studenten, medewerkers en ondersteunend personeel kregen de krant vanaf dat moment wekelijks thuisgestuurd. Nu vijftig jaar later bestaat de krant nog steeds als professioneel en onafhankelijk nieuwsmedium binnen de Rijksuniversiteit Groningen. Thans is het een veelkleurig website (UKrant) die de universitaire gemeenschap dagelijks van nieuws en achtergronden voorziet.

Deze week verschijnt het jubileumboek van de jarige universiteitskrant:

Het boek Heb je dat gelezen! staat onder redactie van Rob Siebelink en Guus Termeer en verschijnt bij Uitgeverij Passage. Vanaf 17 september is dit boek verkrijgbaar bij de betere boekhandel in gans het land.

Het boek geeft niet alleen een boeiend beeld van vijftig jaar academische journalistiek, maar ook van de universitaire wereld en het kleurrijke studentenleven. Met bijzondere verhalen, smakelijke anekdotes en veel foto's en tekeningen die ooit de krant sierden.

En dat is nog niet alles. Het jubileum gaat vergezeld van liefst twee tentoonstellingen;

  • in het Universiteitsmuseum is een tentoonstelling over de geschiedenis van de UK, met veel illustratiemateriaal uit het boek
  • in de Universiteitsbibliotheek hebben ze een tentoonstelling over Mussengang, het in de jaren '80 en '90 ook vanwege de tekeningen spraakmakende feuilleton in de krant.
Rob Siebelink & Guus Termeer: Heb je dat gelezen! 50 jaar universiteitskrant Groningen / ISBN 9789054523987 / 186 pagina's / riant geïllustreerd / in kleur / hardcover

Cyclopische portretkunst

Willem Kolvoort kennen we natuurlijk als een van de postermakers van Vera. Vorige jaar maakten we met veel plezier hét boek over zijn Vera-posters. Die samenwerking smaakte naar meer. Daarom vroegen we hem voor het omslagontwerp van onze komende jubileumbundel: Stadsleven. Dat leverde alvast dit nu al spraakmakende ontwerp op:

Maar er komt meer bijzonders van hem in dit boek. Willem Kolvoort is tegenwoordig erg actief met, laten we het maar noemen, cyclopische portretkunst. Hij maakt portretten van bekende persoon en beeldt die af met één oog. Speciaal voor de (helaas wat in het water gevallen) tentoonstelling over de Rolling Stones maakte hij bijvoorbeeld deze poster:


Op deze manier portretteerde hij ook (in zwartwit) de drieëntwintig auteurs van Uitgeverij Passage die een bijdrage leverden voor Stadsleven. Die portretten zijn als extra verrassing opgenomen in het boek. We zullen deze niet delen op internet en/of sociale media, maar het boek is, inclusief deze exclusieve toevoeging, vanaf 24 september verkrijgbaar. Die vrijdagmiddag zullen we het jubileumboek vieren met een feestje op de uitgeverij.

Voorproefje Deze hemel

Op 30 september gaan we Deze hemel, de nieuwe roman van Bennie Roeters presenteren. Deze roman gaat over de geheimen van Trautorf, een dorp dat in het boek als volgt wordt geïntroduceerd:

'Stel u zit in de auto. Zodra u even naast u kijkt, bijvoorbeeld omdat uw gezelschap iets zegt dat uw aandacht vraagt, een mooi gekozen beeld, een passage uit de krant of een onverwacht kille opmerking die terugslaat op een woordenwisseling van een paar kilometer terug, dan bent u Trautorf al voorbij. Het zou u niet opvallen.'

Zo'n dorp dus, maar nog wel met een dorpssuper, een bushalte en een jaarlijks oogstfeest. Daar vindt dan een bijzonder ernstig incident plaats. Wat er precies gebeurd is blijft mistig. Maar verschillende dorpsbewoners komen in het boek aan het woord om hun kant van de gebeurtenissen te verklaren. Zo leest de roman als een schitterende whodunnit. Roeters leidt de lezer op een heerlijke en verrassende wijze door dorp en verhaal. 

Het boek ligt nu bij de drukker. Hieronder het volledige omslag van Deze hemel. Op een van de flappen een lijst met personage die in de roman aan het woord komen (op deze afbeelding is dat rechts).

(klik op afbeelding voor vergroting)

Het omslag is trouwens van Nadeschda Broere. Als je straks het boek leest, zul je gaandeweg ontdekken waar dit ontwerp op gebaseerd is. En de auteursfoto is gewoontegetrouw van Henk Veenstra.

Er is nu een voorproefje van de roman. De acteurs Joke Tjalsma en Xander van Vledder kruipen in de huid van twee van de personages en lezen fragmenten voor in dit filmpje(van Mark Timmer):


Bennie Roeters: Deze hemel (roman), ISBN 9789054523994 / 248 pagina's/ prijs € 21,50.

Bestel een exemplaar bij de lokale boekhandel of hier.