50 jaar UKrant

Op 1 september 1971 verscheen het eerste nummer van de UK, de Universiteitskrant Groningen. Toen nog gedrukt in zwartwit met een steunkleurtje. Studenten, medewerkers en ondersteunend personeel kregen de krant vanaf dat moment wekelijks thuisgestuurd. Nu vijftig jaar later bestaat de krant nog steeds als professioneel en onafhankelijk nieuwsmedium binnen de Rijksuniversiteit Groningen. Thans is het een veelkleurig website (UKrant) die de universitaire gemeenschap dagelijks van nieuws en achtergronden voorziet.

Deze week verschijnt het jubileumboek van de jarige universiteitskrant:

Het boek Heb je dat gelezen! staat onder redactie van Rob Siebelink en Guus Termeer en verschijnt bij Uitgeverij Passage. Vanaf 17 september is dit boek verkrijgbaar bij de betere boekhandel in gans het land.

Het boek geeft niet alleen een boeiend beeld van vijftig jaar academische journalistiek, maar ook van de universitaire wereld en het kleurrijke studentenleven. Met bijzondere verhalen, smakelijke anekdotes en veel foto's en tekeningen die ooit de krant sierden.

En dat is nog niet alles. Het jubileum gaat vergezeld van liefst twee tentoonstellingen;

  • in het Universiteitsmuseum is een tentoonstelling over de geschiedenis van de UK, met veel illustratiemateriaal uit het boek
  • in de Universiteitsbibliotheek hebben ze een tentoonstelling over Mussengang, het in de jaren '80 en '90 ook vanwege de tekeningen spraakmakende feuilleton in de krant.
Rob Siebelink & Guus Termeer: Heb je dat gelezen! 50 jaar universiteitskrant Groningen / ISBN 9789054523987 / 186 pagina's / riant geïllustreerd / in kleur / hardcover

Geen opmerkingen:

Een reactie posten