In de maak: roman van Paul Gellings

Tot nu toe publiceerde Paul Gellings vijf romans, een dichtbundel, een verhalenbundel en een bundeling van drie novellen bij Uitgeverij Passage. Sinds de samenwerking begon kwam er wel elke een à twee jaar iets nieuws van Gellings in de winkel, steeds vergezeld van een mooie presentatie.

Nu komt Paul Gellimgs met zijn grootste werk tot nu toe: Het smeedwerk van herinnering. Hierin portretteert hij zijn ogen familie en meer in het bijzonder zijn grootvader. Deze Karl Gellings was een Duitser die in de Eerste Wereldoorlog krijgsgevang werd genomen, na de oorlog naar Amerika wilde emigreren maar in Rotterdam bleef steken. Daar maakte hij in de volgende oorlog het bombardement mee, en hielp na de oorlog mee aan de wederopbouw van de stad. Tot op de dag van vandaag kun je zijn werk zien in de fontein op het Hofplein.

Dat verhaal is dan nog maar een van de lagen in deze roman. Met Het smeedwerk van herinnering heeft Gellings een bijzonder rijke roman geschreven. De historische achtergronden maken dit tot een grootse Europese roman.

Op het omslag van Ruurd de Boer prijkt een kunstwerk van Karl Gellings:

Op zijn eigen site geeft Paul Gellings alvast deze omschrijving van zijn nieuwe roman.

In de de najaarsfolder van Uitgeverij Passage staat het volgende te lezen:

In deze grote roman vertelt Paul Gellings over zijn familie en dan vooral over zijn grootvader Karl Josef Gellings. Deze was eind negentiende eeuw geboren in Duitsland, werd in de Eerste Wereldoorlog door de Fransen krijgsgevangen gemaakt en wilde na zijn vrijlating emigreren naar Amerika. Hij kwam echter niet verder dan Rotterdam, ontmoette daar zijn vrouw Paulina en bleef er de rest van zijn leven wonen. Hij maakte in Rotterdam het bombardement mee en speelde na de bevrijding een actieve rol bij de wederopbouw van de stad. Dat deed hij in zijn hoedanigheid van kunstsmid, een beroep waarin hij excelleerde en ook een zekere bekendheid genoot.

En dat is nog maar één van de talrijke lijnen in dit gelaagde verhaal. Middels de van hem bekende, trefzekere schrijftrant voert de schrijver ons mee langs zijn familiegeschiedenis, zijn eigen leven en romances, een lange kunstzinnige traditie en indringende tijdsbeelden. Zo is een rijke Europese roman ontstaan, een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Gellings.

Paul Gellings: Het smeedwerk van herinnering (roman), ISBN 9789054524014. 

Wordt in oktober gepresenteerd, we plannen presentaties in Zwolle, Groningen en Rotterdam. Nieuws daarover volgt. Je kunt de roman ook alvast reserveren bij een boekhandel bij jou in de buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten