Herman Sandman, schrijver uit Oost-Groningen

Het Dagblad van het Noorden is er snel bij met een recensie over De laatste bus naar Slochteren, want deze viersterrenrecensie stond er vandaag al in (zie pagina 31 van de weekendbijlage):


Zelf vindt Herman Sandman die huilende meisjes langs het Winschoterdiep erg grappig, maar intussen krijgt hij veel inhoudelijke complimenten in deze recensie.  Al was het alleen maar over zijn schrijfstijl: 'met humor, met relativering, met oog voor detail, met sterke argumenten, met een pen zonder klodders.' Dankzij dit boek (en de voorganger De lange leegte) én met zo'n recensie kunnen Sandman definitief tot dé schrijver van Oost-Groningen uitroepen.

Dat bleek eerder deze week ook al op de Winteravond van het Korte Verhaal in Winschoten. Dat is een lokale literaire avond in deze Oostgroningse plaats. Een waar fenomeen is deze avond in achttien jaar tijd (maar de organisatie is niet helemaal zeker over het aantal afleveringen) geworden. Op een zondag gaan de kaarten in de voorverkoop, een kwartier later zijn die helemaal uitverkocht. Honderdtwintig mensen komen dan elke kerstavond luisteren naar korte verhalen, vooral van journalisten uit Winschoten. Dit jaar vond het voor het eerst in de nieuwe Brasserie Dendermonde plaats, inderdaad vernoemd naar een van Winschotens literaire zonen.

Drie uur lang kon het publiek luisteren naar prachtige verhalen. En hoewel een enkel van die verhalen wat te lang was, bleef het publiek aandachtig toehoren. De beste schrijver was tot het laatst bewaard: Herman Sandman. Van zijn optreden maakte ik deze wat onscherp uitgevallen foto, die dan weer wel de setting van de avond mooi weergeeft:


Na afloop heb ik met de pasverworven plaatselijke vrienden eens lekker staan filosoferen over meer literaire avonden in Winschoten...


Ook in De laatste bus naar Slochteren schrijft Herman Sandman over dit zo onbekende literaire fenomeen. Op pagina 73 staat het verhaal 'Over de Winteravond van het Korte Verhaal'. Sandman beklaagt zich erover dat heel Nederland tegenwoordig aan de roman is. Heel Nederland? Nee, ergens in een uithoek van het land houdt een klein stadje het korte verhaal in ere...

En Herman Sandman noemt namen die met literatuur uit Winschoten en deze Winteravond te maken hebben (niet altijd met alle twee natuurlijk): Jan Mulder, Klaas Nuninga, Jean Pierre Rawie, A.Marja, Max Dendermonde, Henk Mulder, Roelf Eemsing, Hennie Lemein, Cees Stolk, Erik Hulsegge. Ook de stadjers Coen Peppelenbos en Piet van Dijken figureren nog in dit verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten