Afscheid van Herman Sandman

De vierde dag van onze reeks 'Literair licht' viel niet geheel toevallig samen met de Culturele Zondag in Het Paleis. Vanwege zo'n zondag wil de uitgeverij ook altijd een programmaonderdeel hebben. Omdat Herman Sandman net zijn nieuwe boek De laatste bus naar Slochteren had uitgegeven en buiten de stad gepresenteerd had, lag het voor de hand wat met die verhalenbundel te doen. Omdat Sandman bovendien vertrekt als redacteur bij de Gezinsbode (wat ook al een reden was voor het versneld uitbrengen van die bundel), werd dit dan de gelegenheid waarop cultureel Groningen afscheid kon nemen van de man die zoveel aandacht aan de culturele activiteiten heeft geschonken.


Volop ruimte op de uitgeverij voor dit nieuwe boek, vandaar deze mooie uitstalling.


Al ver van tevoren zaten fans van de columns op de schrijver te wachten. Herman Sandman kon plaatsnemen achter de indrukwekkende uitstalling en beginnen aan een hele middag handenschudden en signeren.


De mensen van Noorderzon hadden Sandmans column 'Leven in ons dorp gaat niet zonder Noorderzon' (ook in de bundel) ingelijst.Deze column wordt meteen het motto voor hun subsidieaanvrage. Omdat het verhaal zo mooi het belang van dit festival aangeeft.

Verder ontvingen we op deze doorlopende receptie bezoek van een collega uit de journalistiek, diverse collega-schrijvers, boekhandelaren, iemand van het Groninger Museum, iemand van de Groninger Archieven, een blogger, iemand van de bibliotheek, een voormalige cultuurwethouder, een raadslid, een collega-uitgever en veel Sandmanfans. Meermaals moest Sandman uitleggen waarom hij vertrekt. Hij gaat gemist worden in Groningen, zoveel is zeker.

Gelukkig begint hij in De Kanaalstreek ook weer met een columnreeks. 'Onder de watertoren' gaat die heten. Voor mensen buiten het verspreidingsgebied van De kanaalstreek: deze column komt ook op de website van de krant te staan.

In de stad (en ver daarbuiten) kunnen we ons troosten met de overigens prachtige columnbundel De laatste bus naar Slochteren.

1 opmerking: