Herman Sandman vertrekt


Herman Sandman neemt eind dit jaar afscheid als redacteur kunst en cultuur bij de Groninger Gezinsbode. Met ingang van 1 januari wordt Sandman redacteur van de Kanaalstreek, het nieuwsblad voor Stadskanaal en omgeving. Uitgeverij Passage zet het afscheid van Sandman aan de Gezinsbode extra luister bij met de uitgave van een bundel columns. Half december verschijnt De laatste bus naar Slochteren, een keuze uit de columnreeks ‘De klompen weer aan’. Vandaag staat de afscheidscolumn in de krant


Dertiende jaar was Sandman verbonden aan de Gezinsbode. In die tijd leerde hij de kunst- en cultuurwereld van de stad goed kennen. Zijn speciale interesse ging uit naar de letteren. Bijzonder is dan ook de verschijning in 2008 van Arcadia der Poëten, een zeer leesbaar verslag over het literaire leven in de stad Groningen vanaf de oorlog tot het moment waarop Driek van Wissen dichter des vaderlands werd. Bovendien ontving Herman Sandman in 2008 als eerste de Groninger Persprijs.

Naast zijn journalistieke werk bleef hij ook columns en boeken schrijven. Samen met Frank den Hollander publiceerde hij bijvoorbeeld de Inburgeringscursus Groningen. Zijn verhalen over voetbal werden dan weer gebundeld in De dronken rechtsbuiten en andere helden van het amateurvoetbal, het boek waarmee hij vorig jaar de Prijs voor het Beste Groninger Boek won. Vorige jaar verscheen ook zijn boek De lange leegte, een boek dat al een sterke hang naar Oost-Groningen laat zien.

In De laatste bus naar Slochteren zijn vooral Sandmans columns terecht gekomen die een verschil tussen wonen in de stad en op het platteland weergeven. Met haarscherpe en humoristische observaties weet Herman Sandman menig alledaags aspect een verrassende wending te geven.

Het eerste exemplaar van De laatste bus naar Slochteren wordt op vrijdag 14 december uitgereikt aan de burgemeester van Slochteren (Geert Jan ten Brink). Dat gebeurt op een feestelijke bijeenkomst vanaf vijf uur in de plaatselijke bibliotheek.

Twee dagen later, op de Culturele Zondag van 16 december neemt Herman Sandman afscheid van de culturele wereld in de stad Groningen. Vanaf twee uur is daartoe gelegenheid op het kantoor van Uitgeverij Passage, Boterdiep 117, Groningen.

Herman Sandman: De laatste bus naar Slochteren; ISBN 97890 5452 268 3 ; omslag Ruurd de Boer naar een foto van Robert van der Molen; 176 pagina’s; € 16,50



Geen opmerkingen:

Een reactie posten