Leestips (3): eigengereid

Boeken lezen is alleen al intrigerend vanwege de zeer verschillende personage die je dan ontmoet. Herkenbare mensen, rare mensen, historische personen, fantasiefiguren en bijna altijd personages met een mate van eigenzinnigheid.

We zetten in dit bericht vier leestips op een rijtje van romans (en een niet-literair boek) waarin eigengereide personen een hoofdrol spelen.


Marcel de Jong: De Afscheiding
Een jonge dominee arriveert in een plattelandsdorp en ontdekt dat daar het geloof gebracht wordt op een wijze die het volk totaal niet aanspreekt. Dus pakt deze Hendrik de Cock het rigoureus anders aan. Daarmee wordt hij ook een leider van een halve volksopstand, militaire troepen moet helemaal naar het destijds erg afgelegen Ulrum om de rust te herstellen. Deze roman vertelt dit negentiende eeuwse verhaal vanuit een moderne invalshoek. De strijd is vooral een sociale strijd, van volk tegen elite. En daarmee zitten we volop in eigentijdse verwijzingen, zodat dit verhaal nóg intrigerender wordt.


Bennie Roeters: Tjerk
Dit is het verhaal van de amateurarcheoloog Tjerk Vermaning die het in de jaren zestig opnam tegen de gevestigde wetenschap. Deze roman vertelt hoe een nauwelijks geschoolde schippersjongen de confrontatie aandurfde met gevestigde wetenschappers. Maar in hoeverre had hij nou gelijk?


Paul Gellings: De wereld als leugen
Een schrijver trekt zicht terug uit de Amsterdamse literatuurwereld, keert zijn rug naar talkshows, redacties en uitgevers. Maar als de liefde in de persoon van 's lands populairste talkshowhost zijn pad kruist, kan hij toch niet helemaal om het wereldje heen. Dat loopt in deze roman dan weer heel anders af dan iedereen, inclusief de betreffende schrijver zelf, kan voorzien. Geschreven in de lekkere Paul Gellings-stijl, met de nodige scheuten ironie. Daardoor is dit boek een aanrader voor iedereen die bezig is met de Nederlandse literatuur. Genomineerd voor de Halewijn-prijs.



Hanneke Boonstra: Mijn Marta Hari
Laatste tip is geen strikt literaire, maar wel een prachtig geschreven serie artikelen die vele aspecten uit het leven van Marat Hari de revue laten. Mata Hari: het Friese meisje dat al vroeg in Indië terechtkwam, vandaar de exotische dans meenam naar Parijs, de bekendste artieste van haar tijd werd en uiteindelijk wegens hoogverraad tijdens de eerste wereldoorlog werd geëxecuteerd. Dit boek vertelt je alles over haar leven en roem, en het is ook nog eens prachtig geïllustreerd.

Onze eerdere leestips gingen over reizen en rock-'n-roll. Koop onze boeken bij de lokale boekhandel of bestel ze via onze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten