woensdag 1 april 2020

Leestips (2): Rock-'n-roll

Even geen concerten meer, en veel muziekfestivals zijn ook al afgelast. Gelukkig blijven veel muzikanten de luisteraar via moderne kanalen bereiken, maar nu is het ook een mooi moment eens wat meer over rock-'n-roll te lezen. Daarom hier ons tweede kwartet leestips, ditmaal literatuur over popmuziek:

Leen Steen: Heethoofd


Heethoofd is niet meer of minder dan de Grote Rotterdamse Punkroman. Lees niet alleen over de mores van de punkers maar ook over de motivatie destijdse. Lees deze roman vol doem, romantiek en wraak, geschreven door iemand die het zelf allemaal meemaakte.

Bill Mensema: Doem DadaDoem Dada verhaalt over de muziekscene rond Vera eind jaren '80 en gaat over een hoofdpersoon die ook een band wil beginnen, wat daadwerkelijk ook nog lukt. Prachtig inkijkje in de sfeer van de doemjaren, vertelt in de humoristische stijl die zo eigen voor Bill Mensema. Laatste exemplaren; pagina's leesplezier voor € 12,50. Overigens speelt muziek in alle boeken van Bill Mensema een belangrijke rol.

Meindert Talma: Nederlands onbekendste popsterEen klein voordeel van de optreedstop, waar Meindert Talma toch ook wel ernstig onder lijdt, is dat hij nu wel tijd heeft voor deel 3 van zijn serie Nederlands onbekendste popster. Dan heb jij nog even tijd om snel deel 1 (Kelderkoorts) en 2 (Je denkt dat het komt) te lezen. Beide romans vertellen op humoristische wijze de aanvankelijk niet zo zegenrijke entree van Meindert in de Nederlandse muziekwereld. Aan beide romans is een cd toegevoegd met heerlijke liedjes die aansluiten op scenes uit het boek.

Igor Wijnker: Rock cityStrikt gezien is dit geen litertuur, maar Igor Wijnker vertelt in Rock city wel op literaire wijze hoe hij kennismaakt met Groningen als rockstad en hoe erg die kennismaking hem bevalt. Dit is literaire non-fictie over rock van de bovenste plank. Resultaat is dit boek vol mooie documentaire verhalen over o.a. Vera (inclusief Peter Weening), Meindert Talma, Lou Leeuw en Bert Hadders. Wat maakt een stad tot een uitmuntende muziekstad? Je vindt hier antwoorden. Boek ken ook nog een mulitmediale toevoegingen.


Lees ook Leestips 1.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten