Kelderkoorts is binnen

Volgende week is de presentatie, dus ruim op tijd is Kelderkoorts van Meindert Talma binnen:


Dat komt mooi uit, want morgen begint Meindert zijn tournee met Kelderkoorts. Deze combinatie boek en cd zal begin volgende week in zowel boek- als platenwinkels te koop zijn. Of bestel hem via onze website.

De samenwerking tussen Uitgeverij Passage en Excelsior Recordings voor dit project werd door het vakblad Boekblad als bijzonder opgepikt, Dat leidde dan weer tot dit interview:


Passage bedient boek­- én muziekhandel met roman plus cd


2 oktober 2013 Enno de Witt 0 reacties
Uitgeverij Passage presenteert binnenkort in samenwerking met platenmaatschappij Excelsior een roman plus cd van schrijver en muzikant Meindert Talma. Volgens uitgever Anton Scheepstra een mooie gelegenheid voor zowel de boekhandel als de muziekwinkel om de klant iets unieks te bieden.
Talma publiceerde aan het begin van het nieuwe millennium al twee romans bij Passage. Hij maakte toen ook al muziek, maar volgens Scheepstra hoefde je toen niet met een boek plus cd bij de boekhandel aan te komen: ‘Die verkocht boeken en voor cd’s moest je bij de platenwinkel zijn.’

Talma ging zich toeleggen op musiceren, en kreeg twee jaar geleden een lovende recensie in Vrij Nederland voor een voorstelling tijdens Oerol, op Terschelling. De recensent noemde hem bij die gelegenheid ‘Nederlands Onbekendste Popster’. Voor Talma aanleiding om zijn muzikantenleven te boek te stellen in. Het resultaat is Kelderkoorts, naast een roman een cd met aanverwante liedjes, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het project kreeg de naam Kelderkoorts mee, naar de kelder van het Groningse poppodium Vera, waar zijn carrière begon. Volgende delen beschrijven zijn verdere weg naar muzikale roem.

Scheepstra werkte al eerder met Excelsior samen, aan een project rond Spinvis en Simon Vinkenoog, en dat beviel goed. Ook nu was de samenwerking uitstekend, vertelt hij, zij het dat ze allebei deden waar ze goed in zijn: ‘Zij deden de muziekkant en de distributie naar de platenwinkels, ik zorgde voor het boek en dat het in de boekhandel kwam. Het wordt nu spannend. Ik ben benieuwd waar het het beste zal worden verkocht. Het geeft in ieder geval de boekverkoper en de muziekwinkel de gelegenheid om de klant iets moois te kunnen bieden.’

Het zou zomaar kunnen dat het project in de platenwinkel het beste gaat lopen: ‘De boekhandel was al erg voorzichtig en wordt steeds voorzichtiger bij het inkopen. Van sommige titels worden niet eens meer losse exemplaren ingekocht. Dan kunnen mensen het bestellen, maar dat doen ze dan bij Bol.com. De muziekindustrie heeft dat allemaal al achter de rug, daar zijn ze wat verder. Voor hen is dit een aantrekkelijk extraatje, dat zou het voor de boekhandel ook moeten zijn. Je kunt iets wel op Spotify zetten, maar voor iets moois hebben de mensen echt wel geld over.’

Boek plus cd verschijnen in een eerste oplage van tweeduizend, het aantal is gebaseerd op eerdere verkopen van platen en boeken van Talma. Het project wordt 9 oktober vanaf negen uur gepresenteerd in Vera, met optredens van Talma en gasten Nyk de Vries, De Colasmurfen, Ricky van Duuren, De Jonge Boschfazant en De Kesanova, die ook in het boek voorkomen, ditmaal in de grote zaal. Talma heeft er 64 alle hoofdstukken voorgelezen en opgenomen. Dagelijks verschijnt een nieuwe aflevering op Youtube. Hij is inmiddels halverwege.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten