Dag van de Groninger Geschiedenis

Komende zaterdag is 'ie er weer: de jaarlijkse Dag van de Groninger Geschiedenis. Dit evenement is echt een aanrader (al weten dik duizend bezoekers dat al)

Om 11 uur opent Jean Pierre Rawie de 2013-editie. Daarna gaat het aan het Cascadeplein los met lezingen, informatie, een quiz en (in het gebouw op nummer 10) een boekenmarkt. Daar is ook Uitgeverij Passage aanwezig, samen met Hans Donderwinkel die je weer laat proeven van Gronings eten.


Bovendien houdt Hans Donderwinkel twee maal (om 12.30 en 14.15 uur) een lezing getiteld 'Koning Winter en Gronings eten'.

Daarover meldt het programma:
Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis in 2012 werd het boek Gronings Eten (Uitgeverij Passage) gepresenteerd en is er inmiddels een 2e druk. Gronings Eten is een standaardwerk over de Groninger eetcultuur en voedingsindustrie met 73 regionale recepten. Poffert, zoepenbrij, krentjebrij, boerenjongens, Fladderak en Groninger koek zijn bekende producten en gerechten. Brinta, Hooghoudt, C. Polak, AJP, Marne mosterd en TikTak koffie zijn beroemde merken. Deze lezing zal gaan over kenmerkende Groningse gerechten tijdens de vorstperiode wanneer Koning Winter heerst en het volk gaat scheuvellopen.
Om op te warmen tijdens het schaatsen drinkt men warme kwast en hait bier. In het Westerkwartier worden spekkendikken gebakken. De Groninger is liefhebber van de gestampte pot en dan graag mous met gort. Of stopvaarve, grauwe erwten met spek en op nieuwjaarsdag bonenklont en rolletjes. Hans Donderwinkel is sinds 1970 werkzaam in de biologische landbouw, natuurvoeding en handel in pectine en kruiden. Hij schreef tussen 1980 en 1990 een zevental boeken over voeding en eten voor uitgeverij De Kleine Aarde in Boxtel. Zijn ervaring met lezingen streekgerechten en contacten in de wereld van de streekproducten vonden z’n beslag in dit boek over Gronings eten en drinken.
Donderwinkel is vrijdag zowel bij Radio als TV-Noord te gast om aandacht te vragen voor deze Dag van de Groninger Geschiedenis en zijn verhaal over de Groninger eetcultuur. Eerst is hij vrijdagochtend tussen 10 en 12 in het radioprogramma de Centrale te beluisteren. 's Avonds zit hij vervolgens in het tv-blokje dat elk halfuur wordt uitgezonden (te beginnen om 18.00 uur)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten