Indie Uitgevers Festival 2024

Op maandag 9 september 2024 vindt de tweede editie van het Indie Uitgevers Festival plaats in de Tolhuistuin te Amsterdam. Een inspiratiebeurs van de zelfstandige uitgeverijen van Nederland en België, de 'Indies', voor  journalisten, organisatoren, boekverkopers en andere professionals uit het boekenvak. 

De deelnemende uitgeverijen: Blossom Books, Bureau Boek, Cossee, Das Mag, De Harmonie, De Kring, Fjord, Jurgen Maas, Koppernik, Marmer, Maven, Meridiaan, mo' media, New Book Collective, Passage, Pegasus, Pelckmans, Pelckmans, Singel, Orlando, Pluim, Snor, Verloren.

Alle informatie, het programma en de mogelijkheid voor het (gratis) aanmelden vind je op de site van het Indie Uitgevers Festival. De eerste aflevering vorig jaar bleek een aangenaam en inspirerend treffen te zijn met boekenvakkers en belangstellenden voor het boek. Op één plek brengen deze bijzondere uitgeverijen je op de hoogte van hun plannen voor de komende maanden.




Stadse bomen gezocht

Het grootse bos van de provincie Groningen is de stad Groningen, beweert Louis Stiller in een uitgebreid artikel dat hij afgelopen weekend met het Dagblad van het Noorden had. Aanleiding is dat Stiller werkt aan het Grote Groninger Bomenboek (in 2025 te verschijnen bij Uitgeverij Passage) en daarom op zoek is naar nog meer verhalen over bomen in de stad Groningen. Wat is je lievelingsboom? Waar heb je speciale herinneringen aan? Mail hem je suggestie gerust: lstiller@xs4all.nl

IM Ulfert Molenhuis

Afgelopen november verscheen Mens en medemens, het opmerkelijk levensverhaal van Ulfert Jan Molenhuis, opgetekend door Sander Blom. Een dikke week geleden is Ulfert tamelijk plotseling overleden. In onze etalage nu een eerbetoon aan deze bijzondere man:

We hebben aan Ulfert een graag geziene bezoekers aan de uitgeverij, een bevlogen man en een man nog steeds vol ideeën verloren. Heel mooi is het dat zijn verhaal, met al zijn bijzondere avonturen van Soestdijk tot Moskou én met al zijn waardevolle sociale acties terug te lezen blijft in Mens en medemens. Vanaf deze plek wensen we familie, naasten en vrienden veel sterkte met het plotselinge verlies.

Het in memoriam dat bij RTV Noord verscheen lees je hier.

Op komst (7): provinciaal bestuur

Naast diverse literaire uitgaven deze najaarsaanbieding komt Uitgeverij Passage ook met een boek over de overburen in de Sint Jansstraat: de provincie Groningen en het provinciebestuur.


 Foldertekst:

Vijf historici belichten de geschiedenis van het bestuur van de provincie Groningen. Zij beschrijven de ontwikkelingen vanaf de negentiende eeuw. Een breed scala aan onderwerpen komt aan de orde: waterstaat en inpoldering, werkverschaffing en industrialisatie, strokarton en stakingen, planologie en spreiding van rijksdiensten. En natuurlijk is er de nodige aandacht voor de problematiek rond gaswinning en aardbevingen, en Groningen als wingewest

Centraal staan de ambities die de verschillende besturen door de jaren gehad hebben, en de tegenwind die zij ervaarden, met name vanuit de landelijke politiek. Ook de soms opmerkelijke rol van de commissaris van de koning(in) komt in dit boek aan de orde.

Dankzij de vele illustraties, de terzijdes en toegankelijk opmaak wordt dit boek bewust ook geschikt voor een breder publiek. Dit wordt een boek op groot formaat, geheel en kleur en gebonden in hardcover.

Voortgang en tegenwind; 200 jaar Provinciaal Bestuur in Groningen gaat in januari verschenen. Ruurd de Boer verzorgt de vormgeving van het boek. ISBN 97890 5452 4403

_________

Zie voor alle boeken van de najaarsaanbieding de tag Op komst.

Dit is het laatste bericht over de nieuwe boeken voor het najaar. Hou dit blog in de gaten voor alle nieuws.


Op komst (6): de nieuwe Talma

Gezinsverbijstering, het derde deel in de reeks 'Nederlands Onbekendste Popster, was voor het voorjaar nog niet aangekondigd of Talma kreeg het eervolle verzoek om het Fries Kadoboek te schrijven, zeg maar het boekenweekgeschenk voor het Fries. Vanwege het werk daaraan en de daaruit voortvloeiende verplichtingen hebben we Gezinsverbijstering doorgeschoven naar het begin van het nieuwe jaar. 

Samenvatting

Roman inclusief cd 

Na Kelderkoorts (2013) en Je denkt dat het komt (2017) verschijnt deel 3 van de autobiografische zesdelige cyclus Nederlands Onbekendste Popster van Meindert Talma, een gezamenlijke uitgave (cd in boek) van Uitgeverij Passage en Excelsior Recordings. Zo verschijnt na Talma’s Dammen met ome Hajo (1999) en Kriebelvisje (2003) een nog nooit eerder vertoonde vijfde boek- en cd-combinatie. 

Gezinsverbijstering beslaat de jaren 2002-2005. Elk van de veertien tragikomische hoofdstukken gaat vergezeld van een lied, waarvan de songtitel ook de hoofdstuktitel is. Naast de wonderlijke en soms droefstemmende carrièreperikelen vormen Meindert’s liefdesavonturen in de stad Groningen een heldere rode draad die uiteindelijk leidt tot zijn eerste keer samenwonen en de geboorte van een dochter op het Groningse platteland. 

Over Kelderkoorts: Gijsbert Kamer in De Volkskrant (****): ‘Een pracht van een sleutelroman waarin de songteksten van de elf liedjes op de cd een eigen plek hebben gekregen. (...) Talma’s stem in zowel zijn literatuur als zijn liedjes is beslist uniek.’ 

Over Je denkt dat het komt: Klaas Knooihuizen in Trouw (****): ‘Hoe minutieus Talma zijn leven ook beschrijft, hoe mysterieuzer de figuur Talma wordt. (…) Mateloos fascinerend en volstrekt uniek.’

Gezinsverbijstering verschijnt januari 2025. Het omslag is van Ruurd de Boer, gebaseerd op een foto van Reijer Boxum. ISBN 9789054524328


Op komst (5): op tournee in Italië

Mensen die Bill Mensema kennen weten dat hij ooit de zanger was van de band Crimes of Nature, en dat die band zelfs een zomerlang een groot succes had in Italië. In het nieuwe deel van zijn Decade-reeks (overigens weer prima zelfstandig te lezen) doet Mensema uit de doeken hoe dat zat. Het levert het meest humoristisch deel van zijn romancyclus tot nu toe op...

Foldertekst:

In zijn DECADE-reeks beschrijft Bill Mensema (1960) het leven in de jaren ‘80. Voor wie opgroeide in die jaren van doem en crisis, was het vaak een mistroostige tijd. Gelukkig zorgde de muziek voor de broodnodige verluchting.

In Zomer in Cervignano gaat de hoofdpersoon met z’n band op tournee naar Italië. Ze zijn daar uitgenodigd door een club met – blijkt ter plekke – niet al te frisse connecties, maar toch kunnen ze er op verschillende plekken optreden. Dankzij de Griekse popster Demis Roussos hebben ze er nog een onverwacht groot succes ook.

De romans van Bill Mensema kenmerken zich o.a. door een gretig gebruik van humor. Deze keer gaat Mensema helemaal los. De wat tragische belevenissen van de band zet hij zo om tot een adembenemend en grappig avontuur. 

Ook andere kenmerken van Mensema’s unieke schrijfstijl komen hier weer tot hun recht. Het bijzondere gebruik van dialogen, de slapstickachtige scenes en de toegankelijk formuleringen leiden tot een vlot leesbare roman. ‘Vlotteratuur’ heeft Bill Mensema zijn stijl genoemd. Dat maakt zijn stem vernieuwend en uniek in de Nederlandse letteren, en hij bereikt er geleidelijk steeds meer lezers mee.

De presentatie van Zomer in Cervignano staat gepland op zondagmiddag 8 december in de roemruchte Vera Kelderbar. Joppe van de Spoel verzorgde het omslag voor ook deze roman. ISBN 9789054524397


Op komst (4): historische thriller

Het is bijzonder om te zien hoe een jonge schrijver zich bezig houdt met een genre als historische thriller. Als Sander Blom een geschiedkundig onderwerp beetpakt, zoals in dit geval de tweede wereldoorlog, wordt zo'n thriller in elk geval ongemeen spannend.

Samenvatting

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog confisqueren de Duitsers een landgoed in Twente. In het diepste geheim maken ze er een lanceerbasis voor de nieuwe V2-raketten van. Het plaatselijke verzet komt in actie en koerierster Antje ziet een kans om zich te bewijzen binnen de knokploeg. Maar dan wordt de knokploeg verraden, net op het moment dat er versterking onderweg is vanuit Londen…

Sander Blom weet in deze historische thriller een bloedstollend spannend verhaal neer te zetten. Het verhaal wordt beurtelings verteld door verschillende personages. Dat geeft de roman een enorme vaart en belicht meteen vanuit verschillende hoeken het leven in het laatste oorlogsjaar. Deze roman is een echte page-turner, ook zeer geschikt voor jongere lezers.

Sander Blom (1993) is schrijver en filmmaker. Hij publiceerde bij Uitgeverij Passage de foto- en verhalenboeken Mythisch Drenthe en Mythisch Groningen, de thriller Heilige Grond en het levensverhaal van Ulfert Molenhuis in Mens en medemens.

De uitgave wordt oktober 2024 verwacht. Vera Post verzorgde het omslag ervoor. ISBN 9789054524373


Op komst (3): poëziedebuut

 Het poëziedebuut van dit najaar komt van Richard Nobbe en gaat Waar iemand woont heten.

Samenvatting

In Waar iemand woont schalt een taal die onze wereld onverbiddelijk de verwoesting intrekt. Een megalomane autist luidt met ratelende profetieën de eindtijd in. Uit de apocalyps ontstaat een thuis voor treurige heiligen, een ongenaakbaar landschap, een schier eindeloze, diepgrauwe zee en een pathetische god. Talen worden met elkaar verhaspeld tot er een nieuwe wereld ontstaat, een wereld die even gruwelijk als bezwerend is.

Richard Nobbe (1993) is dichter en (radio)columnist, was stadsdichter van de gemeente Oldambt, heeft meermaals gepubliceerd in Op Ruwe Planken, toerde rond met de Poëziebus, maakte theater, stond in de finale van het NK Poetry Slam en viel twee keer in de prijzen bij Write Now!. Waar iemand woont is zijn debuut.

Het omslag van Waar iemand woont is van Vera Post. De bundel gaat in september verschijnen. ISBN 9789054524366


Op komst (2): debuutroman

Uitgeverij Passage is erg verheugd in het najaar liefst twee debuten uit te kunnen geven, we schreven daar al eerder over. In november verschijnt de debuutroman van Sonja Schulte. Die gaat Hutten bouwen heten.

Samenvatting

Vier reizen nemen de lezer van deze roman mee naar Vlieland, Dartmoor, Cesky Raj en de Eifel. Daarin vormen zich ook vier gezelschappen: alleen, met een vriendin, met een geliefde en met familie.  Door de delen heen vormt een ervaring uit het verleden de rode draad in deze caleidoscopische roman over zelfredzaamheid, contact en omgeving.

Schulte zet in Hutten bouwen alle zintuigen in. De roman maakt een reis door bos en herinnering. Verleden, familie en rouw spelen een belangrijke rol. Met een scherp observatievermogen en een prachtig gevoel voor stijl ontstaat een verrassende debuutroman.

Sonja Schulte (1982) studeerde kunstgeschiedenis aan de RuG en is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde in De Revisor, Tirade en De (internet) Gids. Haar eerste essay verscheen op De Optimist, waar ze later een van de redacteurs voor het Handboek voor een Optimistisch leven werd. Ze werkte als presentator en redacteur voor Oogradio en Radio Noorderzon en recenseerde literatuur en beeldende kunst voor Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant. 

Het omslag van Hutten bouwen is van Nadeschda Broere, naar een houtsnede van Sonja Schulte zelf. ISBN 978905452438).


Op komst (1): nieuwe boeken voor het najaar

Traditiegetrouw is de uitgeverij voor en rond de zomer druk bezig met de nieuwe boeken voor het najaar. Ook komt er weer een nieuwe folder. Een eerste (digitale) versie daarvan is reeds naar inkopers gegaan, eind augustus komt dan de gedrukte versie voor media, organisatoren en andere belangstellenden beschikbaar.

De komende dag gaan we op dit blog de nieuwe boeken stuk voor stuk voorstelleen, onder de noemer 'op komst'.

Zo gaat in elk geval de folder eruitzien:


Een overzicht van de nieuw te verschijnen boeken vind je ook op onze site.

Indie Uitgevers Festival

Belangrijke datum voor nieuwe boeken wordt 9 september. Dan houden 25 uitgevers (waaronder Uitgeverij Passage) in Amsterdam de tweede versie van het Indie Uitgevers Festival. Alle mensen die op een of andere professionele wijze met boeken bezig zijn, zijn daar welkom. Het was de eerste keer in elk geval een aangenaam treffen met een groot aantal vakgenoten en serieus belangstellenden. Toegang is gratis, registreren kan vanaf heden via de site

Bezoekers zijn in één keer op de hoogte van de plannen van 25 vooraanstaande zelfstandige uitgevers, kunnen met die uitgevers en medewerken praten en overleggen, en ook diverse auteurs treffen. Zie de site voor alle informatie.