Literair Festival Vestdijk

Vijftig jaar geleden overleed de schrijver Simon Vestdijk. Aanleiding om in Harlingen in het weekend van 4 en 5 september het Literair Festival Vestdijk te organiseren. Met onder anderen Joost Oomen en Ronald Ohlsen.

Fijn, die aandacht voor deze grootse schrijver. Voor alle informatie: zie hier

Omslag Krankzinnig kantoorkompas

In de najaarsfolder konden we hem nog niet tonen, maar inmiddels is er ook een (voorlopig) omslag voor Krankzinnig kantoorkompas, het bijzonder humoristische boek van Marcel de Jong en Mark de Koning over kantoortaal:


 De Jong en De Koning produceerde eerder het Krankzinnig Kantoorkwartet, waar ze uitstekend mee scoorden, vooral in Zuid-Holland. Dat succes breiden ze nu uit tot een boek en dat gaat in november verschijnen, mooi voor de cadeautijd.

In de najaarsfolder wordt dit boek dit boek als volgt aangekondigd:

Zit u al bovenop de realisatie van die eeuwige stip op de horizon? Waarschijnlijk wel. U bent de hele dag bezig met afvinken, uitrollen en levelen. Zo bent u namelijk volledig in control. Daarbij focust u zich op de manier waarop uw organisatie in de wedstrijd zit. Dat doet u uiteraard altijd agile. Dat betekent niet dat u schiet op de stukken – of de Chief Storyteller, hoe graag u dat ook zou willen. Nee, u kiest tijdens de meetings voor de performancedialoog waarin u al sparrend zoekt naar het DNA van de organisatie – de Why, u weet wel. 

Maar u merkt dat u steeds minder in staat bent om de transformatie van het veranderproces te finetunen. En tijdens het zoomen staat u steeds op mute. Uw handjes worden tijdens het teamsen niet gezien. Geef het maar toe: u bent gewoon verdwaald tijdens de customer journey. 

Transformeer u opnieuw tot gamechanger! Met dit krankzinnig kantoorkompas kunt u weer de juiste piketpaaltjes slaan. Op iedere pagina krijgt u een krankzinnige kantoortip waarmee u de transformatie van uw organisatie kunt kantelen. Ingewikkeld? Welnee! Zeg halverwege de meeting dat het tijd wordt om de break-outsessie naar voren te halen zodat iedereen geconnect kan worden met de gezamenlijke purpose. Straks bent u weer de scrummaster die verbindend vermogen kan realiseren!

Reserveer alvast een exemplaar bij de lokale boekhandel.

Bob Houwen, man in verzet

We hadden al een eerste omslag klaar voor het boek Bob Houwen, man in verzet - een sprekende foto van de Martintoren te midden van de in puin geschoten Grote Markt. De schrijvers ontdekten in het archief net op tijd de foto die uiteindelijk het omslag siert - de plaatsing van het beeld 'Sint Joris en de draak', het beeld achter de Martinikerk waar jaarlijks op 4 mei de Dodenherdenking plaatsvindt.

Uit de najaarsfolder over dit boek:

Anna van der Molen en Stefan van der Poel, beiden historici en werkzaam voor het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), schreven dit boek over  Bob Houwen (1913-1982). Houwen was in de oorlog een vooraanstaand verzetsman in de stad Groningen en stond met zijn collectie verzetskaarten (een kleine 7.000) aan de basis van het OVCG. In 2021 wordt het dertigjarige jubileum van het OVCG gevierd en tijdens de jaarlijkse Bob Houwenlezing wordt het boek gepresenteerd.

Houwen werd tijdens de oorlog neergeschoten en gearresteerd en vervolgens bevrijd uit het huis van bewaring. Nu verschijnt voor het eerst zijn levensverhaal in boekvorm. Hierin kijken ook zijn kinderen terug op hun vader, zowel op diens rol in de oorlog als die erna.

Dit boek wordt verwacht in november. Hou de berichtgeving in de gaten. 

Bob Houwen (1913-1982), man in verzet; ISBN 9789054524038 / 17 x 24 cm / geïllustreerd en in kleur / met cahiersteek.

Reserveer een exemplaar bij de lokale boekhandel.



Het ultieme Groninger Kookboek

Hans Donderwinkel heeft al vele kookboeken en boeken over streekproducten op zijn naam staan. Bij Uitgeverij Passage verschenen eerder Gronings eten (de traditionele gerechten met uitgebreide achtergronden - boek is inmiddels uitverkocht) en Lekker Gronings (hippe gerechten met traditionele streekgerechten - loopt iets minder hard) Ven beide boeken werden in totaal duizenden exemplaren verkocht. Nu sluit hij zijn kookboekenschrijverscarrière af met het het ultieme Groningen Kookboek:


Dit boek gaat nuchter Groninger keuken heten en bevat zonder verdere poespas de traditionele gerechten uit Groningen.

Dit zijn die gerechten:

Nieuwjaarsrolletjes * Kniepertjes * Blotebilletjes in het gras * Stamppot mous met gort * Zoepenbrij * Graue erwten met spekdoppels * Knipselbonenstamppot * Laie wievenkost * Gebakken grutten * Spekbonen * Eierbal * Stoetboom * Kruudoorntjesbrij * Stoetjebrij * Krentjebrij * Garnalensoep * Groningse kruidkoek * Groninger koek * Fladderak * Mosterdsoep * Mosterdstip * Stopvaarve * Morellen op brandewijn * Turfjes met abrikozen en ijs * Poffert * Metworst * Bloedbrood * Wotter en wind * Boerenjongens * Boerenmeisjes * Pronkjewail * Klont * Stroopvet * Bisschopsdrank * Hait bier * Kwast * Aardappelsalade * Spekkendikken * Euliekouken

Groninger keuken verschijnt in oktober. Meer informatie erover in onze najaarsfolder. Je kunt alvast een exemplaar reserveren bij de boekhandel


In de maak: roman van Daniël Dee

Daniël Dee werkt aan een Rotterdams tweeluik: twee romans die beide in Rotterdam spelen en elkaar als een soort spiegelbeeld aanvullen. Begin dit jaar verscheen al De echo van mijn voetstappen (het romandebuut van Daniël Dee), in het najaar verwachten we de aanvullende tegenhanger: De geschiedenis van Marthe. Voor wie wil kan deze romans overigens ook uitstekend los van elkaar lezen.

Ralf Emmerich tekent voor de vormgeving van beide delen:

In de nieuwe folder van Uitgeverij Passage lees je:

‘Dee schrijft direct, kort en krachtig, en verrast regelmatig met zinnen die zo uit een gedicht zijn ontsnapt. Dit boek bevestigt een voorliefde voor dichtende romanschrijvers (of romanschrijvende dichters). Geen brij van overbodige woorden, geen clichés, geen overbodige tierlantijnen. Heerlijk!’ Aldus een reactie op De echo van mijn voetstappen, het eerste deel van een Rotterdams tweeluik. In dat boek ontwaakt een man en ontdekt dat hij het enige nog levende wezen in de wijde omgeving is.

In De geschiedenis van Marthe is juist het omgekeerde het geval. Ditmaal blijkt de hoofdpersoon contact te hebben met overleden personen, zijn wat ouderwets redenerende opa voorop. Overal waar hij komt in Rotterdam ontmoet hij fantomen en geesten. Die geesten zijn veeleisend en verlangen veel van hem. Zo belandt hij tegen wil en dank in een stormachtig avontuur dat zijn psychische gezondheid niet ten goede komt. 

Daniël Dee: De geschiedenis van Marthe (roman) ISBN 9789054524052. Verschijning is voorzien begin december, hou het nieuws op deze site in de gaten. Reserveren kan alvast bij een boekhandel bij jou in de buurt.

Lees ook eerder nieuws over Daniël Dee.

In de maak: roman van Lupko Ellen

Mooi bericht voor de vele liefhebbers van het werk van Lupko Ellen: er komt iets nieuws van hem uit. Ditmaal geen thriller, maar een roman, zijn eerste roman dus. De liefhebbers van de thrillers van Lupko zullen toch wel in Als een mot een bekende elementen aantreffen. Spannend is het boek ook nog eens.

De roman speelt in Engeland, hetgeen vormgeefster Vera Post inspireerde tot dit omslagontwerp:


In de najaarsfolder van Uitgeverij Passage lees je over Als een mot:

Lupko Ellen is bekend van zijn reeks thrillers. Vooral zijn boeken over Ludde Menkema zijn razend populair. Van die reeks zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht, hij ontving ontelbare goede recensies en werd genomineerd voor de Gouden Strop.

Nu komt Lupko Ellen met een roman. Dit boek speelt in een typisch Engels stadje dat z’n beste tijd heeft gehad. Dat geldt zeker ook voor de hoofdpersoon. Waarom komt die zo vroeg in het voorjaar naar Engeland? Voor de rust zegt hij zelf, maar rustig blijft het niet als hij de inwoners van het stadje beter leert kennen. Langzaamaan komt de lezer meer te weten over de reden waarom de hoofdpersoon is waar hij is en gaan vragen rond leven en dood steeds meer een rol spelen.

Kenmerkend voor deze roman is de beschrijving van de min of meer bewuste teloorgang van een man, met fijne humor gebracht, die zeker ook iedereen met een haat-liefdeverhouding tot Engeland zal waarderen. 

Boven alles bewijst Lupko Ellen met Als een mot een uitmuntende romanschrijver te zijn.

Lupko Ellen: Als een mot (roman), ISBN 9789054524045, verwacht in november. Nader nieuws volgt, maar je kunt nu alvast een exemplaar reserveren bij de lokale boekhandel.

In de maak: roman van Paul Gellings

Tot nu toe publiceerde Paul Gellings vijf romans, een dichtbundel, een verhalenbundel en een bundeling van drie novellen bij Uitgeverij Passage. Sinds de samenwerking begon kwam er wel elke een à twee jaar iets nieuws van Gellings in de winkel, steeds vergezeld van een mooie presentatie.

Nu komt Paul Gellimgs met zijn grootste werk tot nu toe: Het smeedwerk van herinnering. Hierin portretteert hij zijn ogen familie en meer in het bijzonder zijn grootvader. Deze Karl Gellings was een Duitser die in de Eerste Wereldoorlog krijgsgevang werd genomen, na de oorlog naar Amerika wilde emigreren maar in Rotterdam bleef steken. Daar maakte hij in de volgende oorlog het bombardement mee, en hielp na de oorlog mee aan de wederopbouw van de stad. Tot op de dag van vandaag kun je zijn werk zien in de fontein op het Hofplein.

Dat verhaal is dan nog maar een van de lagen in deze roman. Met Het smeedwerk van herinnering heeft Gellings een bijzonder rijke roman geschreven. De historische achtergronden maken dit tot een grootse Europese roman.

Op het omslag van Ruurd de Boer prijkt een kunstwerk van Karl Gellings:

Op zijn eigen site geeft Paul Gellings alvast deze omschrijving van zijn nieuwe roman.

In de de najaarsfolder van Uitgeverij Passage staat het volgende te lezen:

In deze grote roman vertelt Paul Gellings over zijn familie en dan vooral over zijn grootvader Karl Josef Gellings. Deze was eind negentiende eeuw geboren in Duitsland, werd in de Eerste Wereldoorlog door de Fransen krijgsgevangen gemaakt en wilde na zijn vrijlating emigreren naar Amerika. Hij kwam echter niet verder dan Rotterdam, ontmoette daar zijn vrouw Paulina en bleef er de rest van zijn leven wonen. Hij maakte in Rotterdam het bombardement mee en speelde na de bevrijding een actieve rol bij de wederopbouw van de stad. Dat deed hij in zijn hoedanigheid van kunstsmid, een beroep waarin hij excelleerde en ook een zekere bekendheid genoot.

En dat is nog maar één van de talrijke lijnen in dit gelaagde verhaal. Middels de van hem bekende, trefzekere schrijftrant voert de schrijver ons mee langs zijn familiegeschiedenis, zijn eigen leven en romances, een lange kunstzinnige traditie en indringende tijdsbeelden. Zo is een rijke Europese roman ontstaan, een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Gellings.

Paul Gellings: Het smeedwerk van herinnering (roman), ISBN 9789054524014. 

Wordt in oktober gepresenteerd, we plannen presentaties in Zwolle, Groningen en Rotterdam. Nieuws daarover volgt. Je kunt de roman ook alvast reserveren bij een boekhandel bij jou in de buurt.

In de maak: roman van Bennie Roeters

In eerdere romans liet Bennie Roeters al zien een uitstekend oog te hebben voor mensen en gebeurtenissen op het platteland. In zijn vorige roman, Tjerk, nam hij de historische figuur Tjerk Vermaning als onderwerp. In zijn eind september verwachte roman Deze hemel laat hij zijn fantasie de vrije loop op gebeurtenissen in het fictieve dorp Trautorf. Daar vindt een ongeluk plaats. Bovendien blijkt er van alles te broeien onder het oppervlak. En dan zijn er ook nog verschijnselen in de hemel boven Trautorf.

Nadeschda Broere maakte alvast een schitterend omslag voor de roman:

In de najaarsfolder lees je over Deze hemel van Bennie Roeters:

Het dorpje Trautorf wordt na het jaarlijkse oogstfeest opgeschrikt door een ernstig incident waarvan de gevolgen niet meteen meetbaar zijn. Er zijn slachtoffers. Als de dorpsgemeenschap daarop wordt getroffen door meer ernstige tegenslagen lijkt het alsof iemand, of iets, het op Trautorf voorzien heeft. Men zoekt een schuldige.

Wat is er precies gebeurd? De lezer staat voor een intrigerende ontdekkingstocht. Verschillende dorpsgenoten getuigen van het incident en de dramatische gevolgen, waardoor Deze hemel ook een indrukwekkend portret wordt van een op zichzelf teruggeworpen gemeenschap waarin schuld, verraad en angst vlak onder de oppervlakte liggen. 

In deze giftige sfeer bloeit een liefde op, een klassiek romantische, onbaatzuchtige liefde die je daar op dat moment niet snel zou verwachten. Heeft de hemel ingegrepen? Ja, zegt Polly de hoofdpersoon, maar niet de hemel van God en de engelen, er is nog een andere hemel en die kent zij als geen ander.  

Bennie Roeters: Deze hemel (roman) ISBN 9789054523994. Nader nieuws volgt. reserveer alvast een exemplaar bij een boekhandel in de buurt.

Lees ons nieuws over Bennie Roeters.

In de maak: jubileumbundel

Van Dale woordenboek zegt over 'Passage':

 pas·sa·ge (devmeervoud: passages)

1doorgang, doortocht2het 1overvaren (1)3overdekte winkelstraatgalerij4deel van een redevoering, geschrift of muziekstukzinsnede

Dertig jaar geleden zag Anton Scheepstra hier een uitstekende naam in voor zijn op te richten uitgeverij. Hij zag er ook iets van stadsleven en reizen in en zo ontstond de titel van het dit najaar te verschijnen boek ter gelegenheid van het dertigjarige bestaan van Uitgeverij Passage.

Willem Kolvoort, al 31 jaar postermaker bij Vera, is gevraagd voor het omslag. Hij schetste een dier dat in zijn ogen onlosmakelijk verbonden is met het stadleven en werkte dat uit tot dit vrolijke omslag:

In Stadsleven komen verhalen te staan van de meeste prozaschrijvers die aan Uitgeverij Passage verbonden zijn. Sommige van die verhalen zijn voorpublicaties uit binnenkort te verschijnen werk. Op één na zijn al deze verhalen niet eerder gepubliceerd. Dit boek is meteen ook de vierhonderdste uitgave van Uitgeverij Passage.

Verhalen voor deze jubileumbundel komen van: Sander Blom, Anton Brand, Nina van den Broek, Marjan Brouwers, Anjet Daanje, Daniël Dee, Lupko Ellen, Paul Gellings, Barbara Henkes, Marcel de Jong, Bill Mensema, Ronald Ohlsen, Diana Ozon, Michiel Postma, Bennie Roeters, Herman Sandman, Lejo Siepe, Lilian Schneider, Leen Steen, Meindert Talma, Rosa Timmer, Jan Veenstra.

Stadsleven, verhalen uit de stad ISBN 9789054524007; verwacht in september; zie ook de najaarsfolder. Ook hier staat overigens de meeuw van Willem op de voorpagina.

Nader nieuws over Stadsleven volgt, je kunt het boek alvast reserveren bij een boekhandel in de buurt.

De herinnerde soldaat spraakmakend

De Letterenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert jaarlijks een serie van zeven avonden waarop vooraanstaande specialisten telkens een literair werk bespreken dat sterk in de belangstelling staat. Spraakmakende Boeken heet de reeks. De avonden zijn toegankelijk voor alle belangstellenden. Het programma voor 2021/2022 is bekend gemaakt. Onder meer De herinnerde soldaat van Anjet Daanje zal worden besproken:

Bovenstaand de flyer van Spraakmakende Boeken, alle informatie vind je ook online.

Op donderdag 25 november zal dr. Henk Harbers dus spreken over De herinnerde soldaat van Anjet Daanje. De lezing wordt de woensdag erop herhaald in de bibliotheek in Leeuwarden. Boekhandel Van der Velde is aanwezig met een boekentafel.

Ook interessant wordt vast de laatste lezing in de reeks, wanneer Esmé van den Boom gaat spreken over het werk van Aamanda Gorman, een avond waaraan stadsdichter Myron Hamming ook gaat meewerken.

Het gehele programma vind je nogmaals hier.

Lees verder ons nieuws over Anjet Daanje.