Werkbezoek aan Warffum

De Maand van het Spannende Boek is weer in aantocht (juni, namelijk) en wij willen dan wat met de Ludde Menkema-trilogie doen. Met name het nieuwste deel van deze reeks, Herenboer, speelt zich af in en rond Warffum. Niet geheel toevallig woont de auteur Lupko Ellen ook in dat Noord-Groningse dorp. Dit dorp en het omliggende gebied (het Hogeland) zijn voor veel Nederlanders onbekend gebied, zelfs menig stad-Groninger zegt het niks. Dus gaan we in de Maand van het Spannende Boek rond Warffum een Ludde Menkema-wandeling houden.

Vandaag reisden uitgever Anton Scheepstra en stagiaire Japke Brouwer af naar Warffum om veldonderzoek te doen. De wandeling heeft nu wel vorm gekregen. Deze paar foto's geven een indruk van de streek.


Dit is de spoorwegovergang waar Ludde Menkema de trein overvalt. Lupko wijst hier op de foto naar het bosje waarin zijn held zich verstopt. Daar dan ergens achter zou de boerderij van Ludde Menkema moeten liggen, maar we waarschuwen de lezers alvast: die boerderij bestaat niet. Wel zal de wandeling langs een plek lopen die beeld en sfeer van zo'n herenboerderij goed weergeeft. Ook deze spoorwegovergang zal trouwens in de wandeling worden opgenomen.


Japke was nog nooit ten noorden van de stad geweest. Ze keek dan ook haar ogen uit. Toen ze in Warffum uit de trein stapte, voelde ze zich meteen op vakantie. Mooi om te horen, want dit is precies wat de wandeling beoogt: de lezers laten kennismaken met de rustieke en aangename wereld van 'Ludde Menkema-country'. Die sfeer trekt menig lezer van de boeken enorm aan.

Natuurlijk moest Japke dan ook nog even kennismaken met het haventje van Noordpolderzijl. Op de dijk (boven) is de bekende auteursfoto van Lupko Ellen geschoten. Bovendien is Noordpolderzijl de thuishaven van de zeilboot van Ludde Menkema.


Japke vond het ook hier prachtig, ook al lag er vanwege baggerwerkzaamheden geen schip in de haven. Noordpolderzijl ligt echter te ver weg voor de wandeling. Als troost hebben we 't Zielhoes uiteraard nog van wat klandizie voorzien, en vanzelfsprekend hadden we het over Bob Dylan.

Liefhebbers noteer alvast in je agenda: de Ludde Menkema-wandeling gaat plaatsvinden op zaterdagmiddag 9 juni. Nader bericht volgt op dit weblog en op de website van Uitgeverij Passage.

1 opmerking: