De huiveringwekkende onderwijswereld

Lesuitval, diploma’s zonder waarde, onderwijsbestuurders die meer verdienen dan de minister-president, leerlingen die niets leren. Is het echt zo slecht gesteld met het onderwijs? Op zondag 22 april spreken cultuurfilosoof Ad Verbrugge, voorzitter van Beter Onderwijs Nederland (BON), en Marcel de Jong, schrijver van de roman Geen les meer over ‘de huiveringwekkende onderwijswereld ... werkelijkheid of fictie?’ De lezing begint om 14.00 uur in boekhandel Huyser te Delft.


In Geen les meer portretteert Marcel de Jong een fictief ROC. Hier voeren managementcultuur, grootschaligheid en van boven opgelegde onderwijsvernieuwingen de boventoon. Het is een roman (staat er ook duidelijk op), dus fictie. Maar het is bijzonder dat alle lezers het boek akelig veel op de werkelijkheid vinden lijken. Blijkbaar raakt het een gevoelige snaar bij iedereen die met het onderwijs te maken heeft.

Beter Onderwijs Nederland (BON) heeft besloten de ergste misstanden samen te brengen in het boek De Onderwijsbubbel. Het boek toont volgens BON-voorzitter en cultuurfilosoof Ad Verbrugge een huiveringwekkend beeld van de onderwijswereld. Er staan leraren voor de klas die niet goed zijn opgeleid. Er is sprake van een bureaucratische bestuurscultuur in het onderwijs die niet zomaar ongedaan gemaakt kan worden. En in de grootschaligheid van onderwijsinstellingen verdrinken de leerlingen die juist gebaat zijn bij kleinschaligheid.

Komende zondag gaan beide schrijvers met elkaar én met het publiek in gesprek. Om twee uur bij boekhandel Huyser in Delft. Entree gratis en voor iedereen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten