Libris Literatuur Prijs 2023

"Slechts één keer in de zoveel tijd komt er een Nederlandstalige roman voorbij die alle kwalificaties in zich heeft om uitzonderlijk te zijn. Unaniem koos de jury daarom voor een roman van internationale allure die grens- én genreoverschrijdend is. Een boek dat, zoals Kafka ooit zei, ‘als een bijl het bewustzijn splijt’. Dat ernstig en speels is, analytisch en toch romantisch, dat antwoorden zoekt op levensvragen én een ode aan de verbeelding is. De Libris Literatuur Prijs 2023 gaat naar Anjet Daanje voor Het lied van ooievaar en dromedaris."

Na deze slotwoorden uit het juryrapport kon Anjet Daanje afgelopen maandag de prijs in ontvangst nemen. Na de Boekenbon prijs en (laten we die niet vergeten) de Prijs voor het Beste Groninger Boek viel Het lied van ooievaar en dromedaris dus ook de Libris Literatuur Prijs ten deel. Een unieke presentatie.

In foto's:









Deze foto's zijn stills uit de uitzending van Nieuwsuur. Zie dat alhier terug.

En vervolgens brak er een stortvloed aan felicitaties, complimenten, likes en andere prachtige uitingen uit. Alvast excuses voor het feit dat ook de uitgeverij iedereen niet persoonlijk kan bedanken. Maar weet dat alles enorm wordt gewaardeerd en het maakt dit feestelijke moment nog grootser.

Vervolgens was Anjet Daanje te gast bij Nooit meer slapen, waar ze een uur lang ondervraagd werd over haar boek en haar schrijverschap. Interessant om terug te beluisteren.

In Groningen pakte RTV Noord uit met aandacht op radio en tv. Dat vind je hier.

Ook alle dagbladen schonken uitgebreid aandacht aan de prijswinnares, kijk maar op de webpagina van je favoriet krant.

Zelf gaat Anjet Daanje nog één ding doen: zaterdag signeert ze bij boekhandel Van der Velde aan het A-Kerkhof in Groningen. Dat is absoluut eenmalig. Vanaf zondag gunnen we haar de rust om te werken aan haar nieuw boek. Alle aanvragen aan Anjet zullen worden afgewezen door de uitgever.


En trouwens: de organisatie van de Libris prijs mag gewoontegetrouw achter de rug van de uitgever om een nieuw druk van het winnende boek regelen. Dit betekent dat er inmiddels een tiende druk van Het lied van ooievaar en dromedaris in de boekhandel ligt. Mét special sticker.

1 opmerking:

  1. Mooi! Voor schrijver, uitgever, lezers en de literatuur

    BeantwoordenVerwijderen