Willem Jan van Wijk was bij Marleen

Het vers toegetreden Dichtclub-lid Jan Willem Dijk heeft nog les gehad van gastdichter Willem Jan van Wijk en dat wisten beiden nog goed. Negen jaar is Willem Jan nu al met penioen, maar elke ochtend nog hoort hij leerlingen naar school fietsen. Om acht uur - Willem Jan zit dan al achter zijn bureau, op de parallelweg kwettert de jeugd voorbij -, dus die komen op tijd. En vaak komt er dan tegen half negen nog een brommertje langsscheuren. Die komt dus te laat. Met zulke verhalen luidt Willem Jan zijn gedichten in. Toen even daarna Jan Willem aan de beurt was, begon die met 'Ik was die jongen op het brommertje, maar bij de lessen van Willem Jan was ik wel altijd op tijd.'


Willem Jan van Wijk is het nog steeds niet verleerd: met prachtige verhalen en dirigerende gebaren zijn publiek boeien, als enige zonder microfoon. De opkomst bij deze Dichtclub was groot, maar café Marleen was even muisstil.

Vijf gedichten bracht Willem Jan van Wijk, met evenveel inleidende verhalen. Die gingen als wel vaker over zijn jeugd in Brabant, zijn liefde voor het onderwijs en de leerlingen en over zijn verbazing dat er steeds zoveel mensen van tweede garnituur zich op een dichter storten zodra die overleden is. Dat laatste is wel een beetje pikant, want uitgerekend Willem Jan opent morgen in Sellingen een tentoonstelling rond Kees Stip...

Natuurlijk heb ik Willem Jan van Wijk de volgende dag gevraagd wat hij nou eigenlijk van de Dichtclub vond. Hij en zijn vrouw Rebecca hadden genoten. Van Renée Luth, Kasper Peters en Joost Oomen, maar die kende hij natuurlijk al. Van de dichters die hij nog niet kende blijkt hij erg gecharmeerd van de eerder genoemde Jan Willem Dijk en van Pauline Sparreboom. Talenten in de dop, zegt hij dan als poëzieredacteur. Verder viel hem op dat er ook verhalen werden voorgelezen op de Dichtclub en dat er een dichter was met een gedicht over een collega die door zijn voordracht heen praat.

Het was een memorabel Dichtclub. Op 4 september start een nieuw seizoen, dan als gebruikelijk weer elke eerste woensdag van de maand in café Marleen.

(de foto's zijn gemaakt door Renée Luth)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten