100 jaar Kees Stip

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de dichter Kees Stip (1913 - 2001) geboren werd. In Oost-Groningen, waar Stip zijn laatste jaren woonde, wordt de herinnering aan de light-versedichter levend gehouden. 2013 is zelfs tot Kees Stipjaar uitgeroepen. Afgelopen zaterdag begon dat met de opening van een  kleine maar fraaie expositie rond Kees Stip.


Wilem Jan van Wijk heeft Kees Stip persoonlijk gekend, als collega-dichter, maar ook als musicus. Rebecca, de vrouw van Willem Jan, en Stip hebben veel samen gemusiceerd. Aan Willem Jan dan ook de eer de Kees Stip-tentoonstelling in Sellingen te openen. Vlak onder Sellingen namelijk, tegen de Duitse grens, bevindt zich de voormalige woning van Kees Stip, aan de Veenweg (heb er geregeld nog post naar toe verstuurd). Willem Jan opende de expositie met een fraaie reeks persoonlijke herinneringen en enkele gedichten.


Zo'n zeventig mensen waren op de opening afgekomen. De expositie met de titel 'Nu en later is er hoop' is te zien de Oude Stelmakerij, Dopsstraat 32, Sellingen (nog t/m 28 september). Het was een druk evenement voor een dorp als Sellingen. Gelukkig verzorgde de belendende cafetaria een uitstekende catering.


Initiatiefnemer van het Kees Stipjaar is Hans ter Heijden, leraar Nederlands in Ter Apel. Bijzondere activiteit wordt het Kees Stipfestival dat op zaterdagmiddag 31 augustus gaat plaatsvinden in het oude huis van Kees Stip. Daar zullen dan in elk geval optreden Patty Scholten, Lévi Weemoedt, Mats Beek en Joop Visser & Jessica van Noord. Nadere informatie is binnenkort beschikbaar bij Tourist Info Westerwolde.

Verder staan in de planning een dichtwedstrijd op RSG Ter Apel, het jaarlijkse Kees Stipdictee (in november) en een boek over de Groninger jaren van Kees Stip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten