Tentoonstelling Daniil Charms

Met de bloemlezing Ik zat op het dak (niet meer leverbaar) heeft de Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942) in Nederland een schare bewonderaars gekregen. Dat boek kreeg ik destijds door Stefan Niewenhuis aanbevolen en nu heeft Nieuwenhuis met zijn stichting Buro05 een interessante en grappige expositie rond Charms ingericht in het voormalige postkantoor aan de Munnekeholm in Groningen. De tentoonstelling is een opmaat voor het Time Shift Festival.


De tentoonstelling bestaat uit twee gedeelten. Midden in de ruimte staat een grote vitrine vol Charms-parafernalia. Daaronder zijn zeer bijzondere uitgaven, waaronder uiteraard in het Russisch. In de tweede plaats is een groot aantal hedendaagse kunstenaars (vooral striptekenaars) aan de gang gegaan met het werk van Charms. Zijn humoristisch-absudistische teksten blijken voor die jonge tekenaars een grote inspiratiebron. Er is een tentoonstelling ontstaan waar je zeer vrolijk van wordt. De oude postkantoorhal is daarbij dankzij het gebruik van een grote hoeveel kartonnen dozen ook nog eens aantrekkelijk ingericht.


Nog de gehele week is deze Charms-expositie te bekijken. Entree is gratis.
Tip: kom je vrijdag naar de presentatie van Nachtengel, dan is deze expositie zeer de moeite waar om iets eerder naar Groningen te komen. Het oude postkantoor bevindt zich schuin tegenover boekhandel Van der Velde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten