Drie stadsdichters, één provinciedichter

Enerverende tijden voor Uitgeverij Passage op poëziegebied. Sinds gister telt de uitgeverij liefst drie stadsdichters en zelfs een provinciedichter in haar fonds. Op een rijtje gezet is dit de afgelopen dagen gebeurd:


In Hoorn werd Hedwig Baartman benoemd tot stadsdichter. Poëzie is er nog niet van haar in boekvorm verschenen, Uitgeverij Passage publiceerde wel haar debuutroman Offerschaap.

Dichter bij Overijssel is de officiële benaming voor wat velen maar gemakshalve provinciedichter noemen. Heleen Bosma vervult deze functie de komende twee jaar. Van haar verscheen bij Uitgeverij Passage de bundel Oostenwind.



Al heel veel poëzie, bloemlezingen, een verhalenbundel en een boek over vechtsport publiceerde Daniël Dee tot nu toe. Nu is hij dan benoemd tot stadsdichter van Rotterdam, de stad waar hij sinds een paar jaar weer woont.



Het leek wel of heel Groningen vond dat Joost Oomen de nieuwe stadsdichter moest worden. En hij werd het. Dat is heel goed voor de poëzie in Groningen. We hebben nu de jongste stadsdichter ooit, en begenadigd talent en een groot enthousiasmeur. Dit gaat mooi worden, de komende twee jaar, een stadsdichter waar men tot ver buiten Groningen over zal horen. Lees maar zijn onlangs verschenen debuut De stort.
In alle commotie werd geen juryrapport voorgelezen. Dat is jammer, maar nu rustig na te lezen op Woest en ledig.
De mogelijkheden om binnenkort kennis te maken met Joost oomen vind je op SLAG.

Drie stadsdichters, één provinciedichter, allemaal uit het fonds van Uitgeverij Passage. Wat zegt dat? Die vraag laten we maar even bezinken.

(Foto's: Hedwig door de auteur zelf, Heleen door Anton Scheepstra, Daniël door Ferry ten Brink en Joost door Henk Veenstra)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten