Ab Visser in De Literaire Hemel


PERSBERICHT


De Literaire Hemel :

biograaf Ab Visser en Arend Jan Heerma van Voss over zijn overleden zusje Dokie

Vrijdag 8 februari is Michiel van Diggelen te gast in De Literaire Hemel. Hij begon in 2006 met het schrijven van een biografie van Ab Visser (1913-1982), die nu klaar is. 14 Februari is het 100 jaar geleden dat Ab Visser in Groningen werd geboren.

Schrijven was het enige wat Ab Visser kon, het enige wat hij wilde. Hij schreef gedisciplineerd als een kluizenaar. Voor zijn plezier, maar in de loop van de tijd vooral voor de centen. Wachtend op de grote doorbraak die nooit is gekomen. Hij heeft alle genres beoefend, behalve toneel en groeide uit tot kenner en pleitbezorger van het spannende boek. Een ziekte onder de leden of op weg naar herstel, dat was volgens zijn biograaf zijn leven. Zijn lichamelijke beperkingen stonden in schril contrast met zijn bijna euforische levenslust. Zijn leven zat vol paradoxen en spanningen. Een grote vrijheidsdrang botste op lichamelijke en mentale barrières.

Journalist en redacteur Arend Jan Heerma van Voss schreef Dokie, een familiegeschiedenis.
Op driejarige leeftijd verloor hij zijn vier jaar oudere zusje Dokie. Tot die tijd waren ze onafscheidelijk. Over haar en het ongeluk werd in het gezin nooit meer gesproken. “De schuldvraag, dat is de atoombom waarmee ik ben opgegroeid”. In dit boek heeft hij zijn stil gehouden herinnering aan zijn zusje vormgegeven. Het verhaal is ook een reis door zijn eigen tijd, aan de hand van fragmenten uit dagboeken en krantenartikelen. Dokie noemt hij een retro-reportage. Het woord dat alles dekt: toevalligheden.

Van John Vorenkamp uit Peize verscheen in het najaar de gedichtenbundel Geen bericht terug. Vorenkamp geeft al meer dan 30 jaar Nederlands aan rsg De Borgen in Leek. Hij schrijft en schildert al vanaf zijn elfde jaar. De bundel Geen bericht terug bevat gedichten over natuur, over afscheid nemen en een deel met persoonlijke ervaringen. „Ik houd van heldere taal en van woorden met zeggingskracht.Tegelijk wil ik dat er ook een onderlaag in de gedichten te vinden is. Er staat meer dan er staat.‟

Presentatie: Albert Haar en Annette Timmer.

Muziek: Charlotte de Wolff

De folder met de programmering t/m april is te vinden op www.literairehemel.nl

De Literaire Hemel, vrijdag 8 februari 2013 in café De Amer in Amen

Aanvang: 20.30 uur

Toegang: € 15,00 (incl. 1 koffie of thee)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten