Non-fictie 2013

Laatste blog over de boeken die Uitgeverij Passage in 2013 publiceerde: de non-fictie. Die ging dit jaar over studentenverenigingen, archeologische vondsten en een bijzondere chemicus annex rocker.

Wat gebeurt er achter de deuren van die studentenverenigingen? Lees het in Alleen voor leden.
Feit en fictie over archeologische vondsten in de stad groningen in dit fraaie Lagen in Stad.
Herman Sandman ontrafelde de geschiedenis van eens een held van hem: Appie Alberts. Dat werd een persoonlijk zoektocht in de wereld van de rock-'n-roll en onderzoek temidden van chemici. Het resultaat is dit zeer lezenswaardige levensverhaal.

Poëzie in 2013

Deel 3 van het jaaroverzicht van Uitgeverij Passage gaat over poëzie. Eigenlijk wilden we dit jaar geen poëzie uitgeven. Daar is een reden voor, maar daarover aan het einde van dit blog meer. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kwam en kwamen met twee zeer bijzondere poëzieuitgaven.



Hierboven het omslag van en enkele voorbeelden uit Tekst/Figuur, een tijdens Poetry International uitgegeven project, waarvoor Passage de distributie verzorgt.


Speciaal voor zijn vele optredens op (zomer)festivals maakt Kasper Peters deze nieuwe bundel Kelder in een mooie, gelimiteerde uitgave. Passage distribueert die.

Gepresenteerd in december 2012, maar gedateerd in 2013 is dan nog De stort van Joost Oomen.


De verschijning van deze bundel was een opmaat van een druk jaar voor Joost Oomen. In januari werd hij benoemd tot stadsdichter van Groningen (en hij is niet de enige stadsdichter in het fonds van Uitgeverij Passage) en Renée Luth filmde driftig aan een in maart 2014 te verschijnen documentaire.

Al met al weinig poëzie dus bij ons in 2013. Maar we hebben even wat bundels opgespaard. In 2014 gaan we de poëzielezers verrassen met iets moois en bijzonders...

Topklasse

Nu we toch met een jaaroverzicht van 2013 bezig zijn (zie Onze toppers) hier een overzicht van de andere literaire uitgaven afgelopen jaar.

Heel veel pers (en goede recensies) kreeg deze Ab Visser Biografie van Michiel van Diggelen. De schrijver Ab Visser heeft nu dit mooie document en niet te vergeten een plaquette.
Eric Bos weet in Tafeldans 'fictie te produceren om je vingers bij af te likken. Uitermate geschikt om verfilmd te worden, in de trant van Ludwig van Luchino Visconti.' (aldus Anton Brand)

'De zondige daad bewijst, na de verhalenbundel Vrouwen en ik eerst, wederom het schrijftalent van Daniël Dee. Voor de liefhebber heeft hij literaire grapjes in de tekst verstopt. Mussen die, zomaar, van het dak vallen. Het citeren van: Toch goed dat er een god is etc. Hopelijk durft de dichter een dezer dagen de uitdaging van een roman aan te gaan. Alles wijst erop dat hij in staat is een eigentijdse, grootsteedse en vooral Rotterdamse roman te schrijven.'
(schreef Ezra de Haan)

'Paul Gellings, ook dichter en vertaler, gaat steeds beter schrijven. [...]  Augustusland, beeldende titel, onderstreept nog eens een superieur schrijverschap.'(aldus wederom Anton Brand)

Onze toppers

De literaire uitgaven van Uitgeverij Passage hebben nog nooit zo positief onthaal gehad als dit jaar. Op de achterkant van de nieuwe boekhandelsfolder besteden we daar dan ook aandacht aan. Dat staat er dan zo:

Meindert Talma: Kelderkoorts (incl. cd)

Reacties op Twitter:
@jellebrandtcorstius: Gisteren (rijkelijk laat) ontdekt: Meindert
Talma. Wat goed zeg.
@bertwagendorp: Schiterend project. Meindert Talma. Boek &
cd. Met het mooiste Nederlandse lied van 2013.
@alexroeka: Groningen heeft zijn Nescio.







Herman Sandman: De laatste bus naar Slochteren

Bert Wagendorp in de Volkskrant: ‘In elke Sandman-column
staat minstens één alinea die ervoor zorgt dat je het boek even
aan de kant moet leggen om tot jezelf te komen, even héél diep
na te denken, de tranen uit je ogen te wissen of op zoek te gaan
naar iemand om haar aan voor te lezen.’










Lupko Ellen: Nachtengel (literaire thriller)

Vierde deel uit de Ludde Menkema-reeks; in dit deel draait het
om vrouwenhandel in voormalig Joegaslavië.

‘Lupko Ellen is een groot schrijver’ NRC Handelsblad
Rosa Timmer: Bikiniseizoen
en andere sores van de moderne vrouw

Niet iedereen kan haar eerlijkheid en openheid aan. Haar columns
zijn scherp, geruchtmakend en humoristisch. Ze vertellen
over het leven van de moderne, jonge vrouw.
 Ronald Ohlsen: Het geheugen van Herman Blauw

Een ingenieus opgezette literaire thriller over de vermissing van het
mooiste meisje van de klas. Ohlsens onverbloemde aanklacht tegen
de misdaadjournalistiek in Nederland.

‘bijzonder mooi en met veel oog voor detail.’ Dagblad van het Noorden
‘tragische en aangrijpende liefdesgeschiedenis.’ Leeuwarder Courant
Bill Mensema: Rock 7 (muziekverhalen)

‘Mensema maakt zijn persoonlijke belevenissen verrassend
universeel. Hij kan bovendien humoristisch uit de hoek komen,
waardoor Rock 7 een erg fijn boekje voor in de trein of voor
‘s avonds op de bank is geworden.’ Lust for life

Prettige kerstdagen

The Kik heeft in elk geval iets moois te lezen; de muzikanten ontvingen van hun manager dit kerstcadeau:


Uitgeverij Passage wenst al haar lezers prettige kerstdagen en een mooi, gezond en gelukkig 2014!
(en nu maar lekker lezen).

Foto's Eindejaarsshow

Met genoegen presenteren we hier een keuze uit de foto's die Joppe van der Spoel van de Eindejaarsshow 2013 maakte. Foto's zijn desgewenst ook bij Joppe te bestellen.

Paul Gellings

Lupko Ellen

Ruth Koops van 't Jagt



Bill Mensema



De vrijwilligers van Flanor

Rosa Timmer introduceert zichzelf

Ronald Ohlsen

Herman Sandman

Kasper Peters

Win een boek

Er zijn momenteel liefst drie manieren om een boek van Uitgeverij Passage te winnen.


1. Het geheugen van Herman Blauw, de zo enthousiast ontvangen nieuwe roman van Ronald Ohlsen kun je winnen bij The Social Bookcompany.

2. Bikiniseizoen, het succesvolste boek van Rosa Timmer tot nu toe, is te winnen bij Studentennet.

3. Actie nummer drie staat deze weken in de huis-aan-huisbladen van de NDC Mediagroep (dus de weekbladen die in de drie noordelijke provincies verschijnen, totale oplage 900.000 exemplaren). Lezers van deze kranten kunnen het bijzonder lezenswaardige boek Appie Alberts, doctor in de rock-'n-roll van Herman Sandman winnen.

Maar als je er zeker van wilt zijn deze boeken te lezen, rep je je natuurlijk naar de betere boekwinkel. Of je bestelt ze via de website van de uitgeverij. De uitgeverij verstuurt de boeken binnen Nederland zonder bijkomende (porto)kosten.


Remy en Rosa in Stand van stad

Sinds de presentatie van Bikiniseizoen en de berichtgeving daarover in het Dagblad van het Noorden (zie maar hier) weten ineens veel mensen dat Remy van Mannekes en Rosa Timmer wat met elkaar hebben. Dus krijgen de tv-verslaggever en columniste nu verzoeken om samen op te gaan treden, als waren zij het society-paar van Groningen. Dat doen ze niet. Maar ze maken wel een uitzondering: komende zondag zijn beiden te gast in de live-talkshow Stand van stad, waar ze in principe apart terugblikken op het bijna afgelopen. Dat wordt dus een politieke en een culturele terugblik


Stand van stad begint zondag om half vier in het Grand Theatre. Meer informatie en kaartverkoop via de website van het Grand Theatre.

Verder dit weekend: Winter Welvaart. Dit stadse maritieme festival kent ook de nodige literaire inbreng, lees hier.

Meindert Talma in VPRO Gids

Over publiciteit rond Kelderkoorts heeft Meindert Talma niet te klagen. Recensies en artikelen in o.a. de Volskkrant, Parool, NRC, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en een optreden in De Wereld Draait Door waren er al, deze week heeft Meindert twee pagina's in het kerstvakantienummer van de VPRO Gids:


Kijk maar  in de omroepgids hoe de fotograaf Meindert Talma portretteerde in een foto die lichtjes refereert aan Singing in the rain.

En dan is er nog meer:
Lucky Fonz III sprak op Literaturfest 20 minuten over Kelderkoorts en leest er ook uit voor. Mooi gefilmd verslag, zie hier http://vimeo.com/81871848

Kelderkoorts is intussen nog gewoon verkrijgbaar in de betere boekhandel, of te bestellen bij de uitgeverij. Boek en cd kun je ook vinden bij de platenzaak.

Boekblad over Eindejaarsshow

Boekblad, het tijdschrift voor het boekenvak, interviewde mij over de Eindejaarsshow (zij hebben het zelfs over een Eindejaarsgala) en vroegen en passant naar mijn recente ervaringen als uitgever: http://www.boekblad.nl/passage-houdt-voor-derde-keer-eindejaarsgala.223755.lynkx



Dit is de tekst van dat interview:

Passage houdt voor derde keer eindejaarsgala
(door Enno de Wit)

Uitgeverij Passage sluit voor de derde keer het jaar af met een eindejaarsgala, waarop auteurs die in 2013 een nieuwe titel het licht deden dien korte voordrachten houden. Uitgever Anton Scheepstra liet zich daarvoor inspireren door de Berlijnse Lesebühnen.

Van de tien auteurs die in 2013 bij Passage een literaire titel publiceerden geven er op 23 december zeven acte de présence met korte voordrachten. Scheepstra doet dat naar voorbeeld van de Berlijnse Lesebühnen: ‘Ik zag daar dat een programma met meerdere schrijvers die kort iets voorlezen een succes kan worden.’

Daarmee zet de uitgeverij een traditie voort die drie jaar geleden begon. Passage was verhuisd naar een cultureel bedrijfsverzamelgebouw, waar Scheepstra gebruik kan maken van een theaterzaal. Daar zet hij een boekentafel neer, er is een bar, en de bijeenkomst wordt afgesloten door een dj. Een eenvoudige formule, die goed werkt. De honderd beschikbare kaarten gingen de voorgaande edities vrijwel allemaal van de hand en ook dit jaar loopt de verkoop goed.

Het past ook in een andere traditie van Passage, dat zich als uitgeverij door de jaren heen altijd heeft laten zien op literaire evenementen. Ook afgelopen jaar hebben schrijvers uit Scheepstra’s stal op vrijwel alle literaire festivals gestaan. Goed voor de zichtbaarheid van het fonds, en voor de onderlinge saamhorigheid. ‘Veel van onze schrijvers bezoeken de boekpresentaties van hun Passage-collega’s. We zijn een soort familie.’

Passage heeft een goed jaar achter de rug, waarin meer boeken werden verkocht dan het tegenvallende 2012. Toch maakt Scheepstra zich zorgen: ‘De meeste boekhandels laten het afweten. In de tijd voordat er internet was gebeurde het wel eens dat een klant die een boek niet in de boekhandel vond rechtstreeks met de uitgeverij belde. Nu alles bij CB ligt zou je denken dat dat niet meer voorkwam, maar het gebeurt opnieuw. Vooral winkels uit ketens als Bruna, Ako, Read Shop en Blz. verkopen vaker nee, terwijl een titel gewoon bij CB besteld kan worden. Ik begrijp daar niets van. Het is wel lastig, want vooral op het platteland zijn veel zelfstandige boekhandels naar zo’n keten overgestapt. Het lukt onze vertegenwoordigers ook niet meer om titels breed uit te zetten.’

De oplossing ziet Scheepstra deels in het via eigen activiteiten verkopen van boeken: ‘Maar het doet wel pijn. Ik kom graag in een goede boekhandel. We hebben samen met de boekhandel ook een paar grote presentaties gehad. Ik wil graag met ze blijven samenwerken, maar als ze niet meer inkopen zal ik iets moeten verzinnen. Misschien dat we buiten de aanbiedingen aan gaan bieden.’ De aanbiedingsfolder heeft al een afslankbeurt ondergaan, de investering daarin woog niet meer op tegen de opbrengst.


Poëziewedstrijd Verwondering

Bibliotheek Groningen organiseert
Poëziewedstrijd Verwondering


Bibliotheek Groningen organiseert voor het dertiende achtereenvolgende jaar een poëziewedstrijd. Het thema is dit jaar Verwondering. Dit thema staat ook bij de Poëzieweek 2014 centraal. Deze wordt van 30 januari tot en met 5 februari in het hele land gehouden. De gedichten van de prijswinnaars worden opgenomen in een boekje dat wordt uitgegeven door de Bibliotheek.

De wedstrijd
Laat je inspireren door het thema, schrijf er een mooi gedicht over en stuur dit uiterlijk 11 januari naar de Centrale Bibliotheek. Er zijn twee categorieën waarin kan worden meegedaan: tot achttien jaar en vanaf achttien jaar. De inzender mag niet al een officiële bundel op zijn of haar naam hebben staan. Per deelnemer mag een gedicht van maximaal 24 regels (exclusief titel, inclusief witregels) worden ingestuurd. Zet geen naam onder het gedicht, maar vermeld naam, adresgegevens en leeftijd apart. Mail het gedicht naar r.sinkgraven@mijneigenbibliotheek.nl of stuur het naar:

Poëziewedstrijd 'Verwondering'
Bibliotheek Groningen
t.a.v. R. Sinkgraven
Oude Boteringestraat 18
9712 GH Groningen

De prijs
De jury bestaat uit de dichters René Luth en Joost Oomen en bibliothecaris Mieke Ruigrok. Zij kiezen in beide categorieën een winnaar. De winnaars worden bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst tijdens de Poëziemarathon op donderdag 30 januari. Hun gedichten worden gepubliceerd in de Groninger Gezinsbode. De beste gedichten worden opgenomen in een bundel, getiteld Verwondering.

De Poëziemarathon
Ter gelegenheid van de Poëzieweek vindt in Groningen traditiegetrouw De Poëziemarathon plaats. Dit is een gevarieerd poëzieprogramma dat op verschillende locaties in de stad plaatsvindt. De organisatie is in handen van boekhandels, cafés, literaire en andere organisaties. Meer informatie is te vinden op www.poeziemarathon.nl.


Nieuwe voorjaarsfolder

Het moet anders. Nooit eerder kregen de boeken van Uitgeverij Passage zo veel en zulke goede respons in de pers. Mede daardoor verkocht de uitgeverij dit jaar meer boeken dan vorige jaar. Maar de boekhandel (althans de meeste) laat het in toenemende mate afweten. Die bestelt steeds minder.

Dus moeten we de boekhandel uitdagen met een nieuwe folder. Kleurrijker en groter, maar ook beknopter en gerichter. Hieronder een preview van de folder zoals die deze week bij boekhandelaren in de bus valt:


De informatie over de te verwachten nieuwe boeken staat ook op de site. Los van wat deze folder aankondigt en zelfs wat de site vermeldt, heeft Uitgeverij Passage meer plannen voor het nieuwe jaar. Die komen later op eigen wijze wel naar buiten. Deze nieuwe folder is een eerste stap op weg naar een selectie tussen boekhandels die zich nog wel voor ons fonds willen inzetten en zij die het allemaal niks kan schelen.

Wil je de nieuwe folder thuis ontvangen? Mail dan je adresgegevens naar Uitgeverij Passage.

Zie ook: http://www.uitgeverijpassage.nl/content/view/407/53/

Winnaars Hendrik de Vries-stipendium 2013

Het Hendrik de Vries-stipendium 2013 is gewonnen door Leonie Veraar en het duo Ruth Koop van 't Jagt & Lieke van den Krommenacker. Dat maakte wethouder Dig Istha vanmiddag beken tijdens een feestelijke bijeenkomst in het CBK



De prijs bestaat uit een geldbedrag en het uitbrengen van een boek bij Uitgeverij Passage in de Hendrik de Vries-reeks. Eind volgend jaar kunnen we dus deel 8 en 9 tegemoet zien in deze serie:


Over de plannen van de winnaars vind je meer op de site van SLAG.

De jury bestond uit: Mieke van der Star, Barend van Heusden, Lennard Dost, Mary Kemperink, Renee Luth en Herman Sandman.
In 1986 heeft de gemeente Groningen als eerbetoon aan de dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989) het gelijknamige Hendrik de Vries Stipendium ingesteld. Het stipendium is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor professionele jonge kunstenaars, bedoeld om de artistieke ontwikkeling te stimuleren. In het ene jaar richt het stipendium zich op literatuur, en het andere jaar op beeldende kunst. In 2013 is dat literatuur.
E waren tien aanmelding waaruit de jury de keuze moest maken: Janneke Heimweg, Margriet van Weenen, Obe Alkema, Bert Scholten, Marcel Imthorn, Pauline Sparreboom, Leonie Veraar, Lieke van den Krommenacker, Ruth Koops van ’t Jagt en Jan-Willem Dijk.

Remko Ekkers over Tafeldans

Gelukkig zijn er mensen oplettender dan we zelf kunnen zijn. Blij zijn we met de tip dat Remco Ekkers Tafeldans van Erik Bos op het Trouw-blog heeft besproken. Zijn leesverslag staat daar in drie delen, lees Tafeldans 1, Tafeldans 2 en Tafeldans 3.


Hier bestel je Erik Bos Tafeldans.

Uitgeversverdriet

Het is het verdriet van elke uitgever: licht beschadigde boeken retour ontvangen:



Maar geen nood: komende zondag is er weer Culturele Zondag in Het Paleis. Traditiegetrouw heeft Uitgeverij Passage dan Open Huis. Een mooi moment om die licht beschadigde boeken voor een klein prijsje te verkopen. De Culturele Zondag begint al om een uur. Uitgeverij Passage zit in Het Paleis meteen in de onderdoorgang de eerste deur links (tegenover de Brasserie).

Uiteraard kun je ook de andere boeken van Uitgeverij Passage bekijken en kopen. Verder hebben we verse informatie over de boeken die de eerste maanden van het nieuwe jaar verschijnen.

Extra deze week: je kunt deze middag met korting alvast kaarten voor de Eindejaarsshow aanschaffen.

Toegang is uiteraard gratis. Er is weer genoeg te doen in Het Paleis voor een aangename zondagmiddag, zie de website.

Nieuws over Eindejaarsshow

Maandag 23 december vindt dit jaar dus de Eindejaarsshow plaats, onze feestelijke en inspirerende afsluiting van het literaire jaar.



Er zijn vier nieuwtjes te melden:


  •  we hebben Ruth Koops van 't Jagt aan het programma kunnen toevoegen. Zij won dit jaar de UK-verhalenwedstrijd. Haar winnende verhaal verscheen in de bundel #Overleven. Daarnaast schreef zij een van de fraaie fictieve bijdragen aan Lagen in Stad. Als je zo overtuigend goede verhalen voor boeken van Uitgeverij Passage aflevert, hoor je ook thuis op de Eindejaarsshow.
  • het twee nieuwtje is minder verrassend: Rosa Timmer gaat de avond weer presenteren. Met een kort interview introduceert zij elke spreker. Bovendien leest ze ook zelf een paar van haar columns voor.
  • Inmiddels is in de voorverkoop 40% van de kaartjes verkocht.
  • Ook komende Culturele Zondag kun je kaartjes in de voorverkoop aanschaffen, gewoon op het kantoor van de uitgeverij (Boterdiep 117, dus).


Lees meer over de Eindejaarsshow.

Winterzinnen 2013

(ingekomen persbericht)

Na het succes van de eerste Winterzinnen vorig jaar december in Amen kon een vervolg niet uitblijven. Stichting Zomerzinnen koos opnieuw een bijzondere locatie voor een programma tussen Kerst en Oud en Nieuw. Op zaterdag 28 december klinkt er tussen 16.00-20.30 uur
muziek en literatuur in en rond Museums Vledder. Hoogtepunt belooft het optreden te worden van schrijvers A.L. Snijders en Erik Harteveld, samen met contrabassist Raoul van der Weiden.

Zaterdagmiddag 28 december worden de bezoekers door een midwinterhoorn naar Museums Vledder gelokt, waar de warme chocolademelk en Glühwein klaar staan. Vervolgens kan op drie plaatsen geluisterd worden naar verhalen..


Zie verder: www.zomerzinnen.nl

'Jonge dichters' zoekt nog geld

Als je je de laatste maanden aan het poëzieleven in Groningen hebt meegedaan, kan ze je niet ontgaan zijn: Renée Luth.  Overal duikt ze op met een camera. Ze is dan bezig met de opnamen van haar documentaire Jonge dichters van het Noorden. Daarin volgt ze Joost Oomen (stadsdichter Groningen) en Pauline Sparreboom (ex-huisdichter RUG) en onderzoekt hoe jonge dichters zich nu een plek in de letteren veroveren.


De trailer is er inmiddels, een premièredatum in principe ook, maar de financiën zijn nog niet niet helemaal rond. Daarom moeten we haar helpen.  Elk bedrag is welkom, en vanaf € 25,00 kan er ook nog wat tegenover staan. Zie hier hoe simpel je de finale realisatie van deze fraaie en bij voorbaat bijzondere documentaire mogelijk maakt.

Ik zeg: doen!

Eindejaarsshow 2013

Feestelijk en inspirerend, dat is de Eindejaarshow waarmee Uitgeverij Passage op 23 december het literaire jaar 2013 afsluit.

Twee keer eerder deed Uitgeverij Passage het al: het jaar afsluiten met een literair jaaroverzicht met optredens van de auteurs die in dat jaar een nieuw boek publiceerden. In 2013 gaat deze Eindejaarsshow plaatsvinden op maandag 23 december.


Plaats van handeling is wederom de Erlenmeyerzaal in Het Paleis, het culturele verzamelgebouw waarin ook Uitgeverij Passage gevestigd is. De avond (aanvang 20.30 uur) zal sprankelende optredens bevatten van Lupko Ellen, Paul Gellings, Bill Mensema, Ronald Ohlsen, Kasper Peters, Herman Sandman en Rosa Timmer. Na de optredens is een (boeken)bal.

De beide vorige edities ware inspirerende avonden voor literatuurliefhebbers. Een breed scala aan schrijvers, allen publicerend bij Uitgeverij Passage, treedt op. Ze lezen voor uit eerder dit jaar verschenen romans, verhalen, columns of gedichten. Elke lezer kan uit de grote variëteit zijn of haar eigen favoriet bepalen. Het is een mooie kennismaking met liefst zeven schrijvers. Bovendien is er een riante boekenkraam aanwezig en signeren de auteurs.



De voorverkoop van de kaartjes is begonnen.
Aan de deur kost een entreekaartje € 7,50; in de voorverkoop is dat € 5,00. Je bestelt de kaartjes door het bedrag over te maken op banknummer 3808367 tnv Uitgeverij Passage, ovv Eindejaarshow. Daarrmee plaats je jezelf (en je eventuele gasten) op de gastenlijst.

Tenslotte is het nog aardig te weten dat Het Paleis ook over hotelkamers beschikt...

Appie Alberts op TV Noord

Bij het verschijnen van het boek Appie Alberts van Herman Sandman maakte TV Noord deze korte maar krachtige reportage met biograaf, zijn object en enkele ervaringsdeskundigen:


Het boek Appie Alberts werd afgelopen donderdag in een afgeladen concertzaal van de Spieghel gepresenteerd, zie hier een bericht daarover.

Twee recensies Ronald Ohlsen

Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant mogen dan gefuseerd zijn, één hoofdredacteur en één kunstredactie hebben, beide kranten plaatsen wel hun eigen boekrecensies. Zoals onlangs over Het geheugen van Herman Blauw, de nieuwe roman van Ronald Ohlsen. Leg je beide recensies naast elkaar, dan zie je een totaal andere benadering. Leve de pluriformiteit dus.

In de Leeuwarder Courant:

In het Dagblad van het Noorden:

De eerste reacties die er van lezers komen en deze eerste recensies in de krant, zorgen ervoor dat Het geheugen van Herman Blauw in de nieuwe voorjaarsfolder van Uitgeverij Passage deze tekst mee krijgt:
Een ingenieus opgezette literaire thriller over de vermissing van het mooiste meisje van de klas. Ohlsens onverbloemde aanklacht tegen de misdaadjournalistiek in Nederland.
‘bijzonder mooi en met veel oog voor detail.’ Dagblad van het Noorden
‘tragische en aangrijpende liefdesgeschiedenis.' Leeuwarder Courant

Appie Alberts: stampvol en uitverkocht

Stampvol was het gisteravond in de zaal van de Spieghel bij de presentatie van het boek Appie Alberts, doctor in de rock-'n'roll en het aansluitende concert van AA & the Doctors.


Veel fans dan ook van Appie Alberts n de zaal, maar zeker ook van Herman Sandman. Die had een mooie speech voorbereid, maar alleen in steekwoorden opgeschreven. Het werd een humoristisch betoog over de vele tegenstellingen die Sandman bij het maken van de levensbeschrijving van Alberts was tegengekomen. Ga je een boek schrijven over een rock-'n'rollheld, speek je vervolgens met zoveel hoogleraren als je nog nooit eerder hebt gedaan.

En daarna was het rock. Het stoomde lekker in de Spieghel. Bovendien: de bezoekers kochten onderwijl enthousiast boeken. Voor het eerst in mijn carrière als uitgever raakte ik bij de boekpresentatie helemaal uitverkocht. Ik hield zelfs geen exemplaren voor de bandleden meer over. Maar die komen vanavond wel, als ze in Ter Apel optreden.

Wie wint Hendrik de Vries-stipendium?

Er mogen maar twee winnen, terwijl er toch tien zeer interessante aanmeldingen zijn. Donderdag 12 december a.s weten wie de twee gelukkigen zijn om dit jaar het Hendrik de Vries-stipendium te winnen. Zij mogen dan volgend jaar een boek publiceren in de door Uitgeverij Passage uitgegeven Hendrik de Vries-reeks.

Hier is de uitnodiging:


De jury bestond uit: Mieke van der Star, Barend van Heusden, Lennard Dost, Mary Kemperink, Renée Luth en Herman Sandman. Twee van de volgende inzenders zullen die middag tot winnaars worden uitgeroepen: Janneke Heimweg, Margriet van Weenen, Obe Alkema, Bert Scholten, Marcel Imthorn, Pauline Sparreboom, Leonie Veraar, Lieke van den Krommenacker, Ruth Koops van ’t Jagt, Jan-Willem Dijk.

Wie worden de opvolgers van Joost Oomen en Marcella Veldthuis? Nog even en we weten het.

Lezersactie Bikiniseizoen

Rosa Timmer is columniste bij het Dagblad van het Noorden. Logisch dus dat nu de beste columns verzameld zijn in de bundel Bikiniseizoen de krant met een actie voor z'n lezers komt:


Zorg dus dat je deze advertentie spot in het Dagblad en profiteer dan van de korting. De actie loopt tot en met 31 december & de eerste advertentie staat er vandaag in.