Wie maakte de lekkerste poffert?

Afgelopen zaterdag werd bij Selexyz Scholtens hun Groningse week afgesloten met een presentatie rond het boek Gronings eten. En hoe doe je zo'n boek nou meer recht dan met een traditioneel Gronings streekgerecht als poffert? Zes zeer verschillende pofferts kwamen binnen op onze oproep voor de wedstrijd 'Wie maakt de lekkerste poffert?' en liefst tachtig mensen kwamen proeven en een formulier invullen.


De pofferts werden heel mooi binnengebracht. Deze dame had haar nog warme poffert (let op de ovenhandschoenen) in een mandje met stro vervoerd.


De pofferts zagen er heel verschillend uit. Het personeel van Selexyz Scholtens was zichtbaar onder de indruk.


En toen kon het proeven beginnen. De pofferts hadden allemaal een nummer gekregen en het publiek moicht een persoonlijk top 3 samenstellen. Tachtig liefhebbers deden dat. En ze hadden dus geen idee van wie welke poffert was.


De auteur van Gronings eten, Hans Donderwinkel, had het de hele middag druk met signeren.


En dit was het slagveld na de proeverij. Het publiek liet zich de pofferts goed smaken. Eigenlijk waren ze allemaal van verrassende kwaliteit. Maar ja: er kan er maar een de winnaar zijn.


Het duurde nog een stief kwartiertje voor de stemmen geteld waren, waarna de uitslag medegedeeld kon worden.


De inzenders luisterderden gespannen toe. Wat bleek: winnaar was de door de auteur Hans Donderwinkel gebakken poffert, volgens het recept zoals dat in Gronings eten staat...
Daarop besloot de jury dat de prijs ging naar de nummer twee, een poffert gemaakt door de mevrouw in de rode jas.

Het was een wilde middag zo in de boekhandel; na afloop viel er heel wat op te ruimen. Maar wat een succes. En wat een belangstelling voor het boek. Gronings eten vliegt de deur uit, bij alle verkoopadressen. Groningen, geschiedenis en eten: het is een combinatie die bijzonder aanslaat.

Ook de boekhandel heeft zin in meer. Als over een maand de opening van Scholtens de Slegte plaatsvindt, gaan we weer wat verrassends met Gronings eten doen. Hou de berichtgeving in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten