Hutspot van Tito

We hadden wat te vieren vanavond en we wisten al weken van te voren waar we dat zouden gaan doen. We, dat zijn in dit geval Hans Donderwinkel, Joppe van der Spoel en Anton Scheepstra, respectievelijk auteur, vormgever / fotograaf en uitgever van Gronings eten.

Een van de dingen die opvalt als je je bezig gaat houden met de eetcultuur in Groningen - en dat doet dit boek - is de populariteit van stamp- en hutspotten in deze provincie. Mocht iemand dat oubollig vinden, dan moet die persoon meteen even doorbladeren naar pagina 42 van het boek. Daar komt Tito, de baas van Turks specialiteitenrestaurant Adana aan het Zuiderdiep in Groningen, ter sprake. Hij heeft een Turkse invulling van de hutspot bedacht. Daar wilden wij dus gaan eten en vanavond was het zover.


Hier serveert Tito een gerecht aan de auteur Hans Donderwinkel. Zijn restaurant moet het duidelijk niet van de aankleding hebben; Tito stopt zijn energie liever in de kwaliteit van het eten. En die blijkt uitstekend.


Hier zitten we dan aan de hutspot van Tito. Op bladzijde 42 van Gronings eten staat het gerecht (dank Tito, dat we dit mochten opnemen). Het geheim: Turkse rundersalam.


Natuurlijk kwam ook het boek ter tafel; het ging het hele restaurantje instemmend rond. Ook auteur en vormgever kunnen tevreden zijn.


Verder blijkt Tito ook over een poëtische inborst te beschikken, getuige dit bord op de gevel. Ik wou maar zeggen: een geheimtip in Groningen, dit Adana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten