Klinkende klei gepresenteerd

'Dat bestaat niet,' was de stellige reactie van vrienden toen ik de avond tevoren vertelde dat ik zondag een concert met middeleeuwse muziek ging meemaken. 'Dat is gewoon 21ste eeuwse muziek, of op z'n best een hedendaagse interpretatie van middeleeuwse muziek.'

Het zij zo, maar het Ensemble Super Librum heeft zich wel degelijk zwaar verdiept in de literatuur en tekeningen over middeleeuwse muziek. Ze spelen op instrumenten als vedel, plectrumluit, portatief, orgel en carillon, en ze speelden gister door Rudolfp Agricola in de vijftiende eeuw gecomponeerde muziek. Maar in de overigens bijzonder gezellige nazit gaven de betrokkenen aan dat wat zij doen altijd een interpretatie is. En dat in bijvoorbeeld Spanje zo'n interpretatie dan weer geheel anders klinkt (en daar juist veel jongeren trekt).

Neemt niet weg dat het een  mooie middag muziek werd. Het concert vormde de kapstok voor de presentatie van het boek Klinkende klei, dat helemaal gaat over de muziek die gespeeld werd. Het boek vond bijzonder gretig aftrek die middag.


Op de foto (genomen tegen het einde van de nazit) toont co-auteur Everhard Huizing samen met een van de danseressen een exemplaar van Klinkende klei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten