Rudy Koopmans

Terwijl Here weg (de volgende week te verschijnen nieuwe roman van Jan Veenstra) het wel en wee van een TBR-er in de Van Mesdagkliniek beschrijft, geeft het boek daarnaast een prachtig tijdsbeeld. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig speelt dit boek. Dat herken je ook snel aan de muziek en films die ter sprake komen. De hoofdpersoon, kermisbokser van beroep, heeft ook een sportidool die hij vanuit zijn gevangenschap volgt: Rudy Koopmans.


Rudy (ook komt voor: Rudi) Koopmans (Leeuwarden, 30 januari 1948) was in die tijd een van Nederlands meest spraakmakende bokser. Hij was Europees kampioen in het halfzwaargewicht en deed zelfs een (vergeefse) gooi naar de wereldtitel. De nieuwtjes rond deze sporter vormen een van de rode draden in Here weg.

In 1984 verscheen een nu nog slechts antiquarisch verkrijgbaar boek over Rudy Koopmans, waarvan de beschrijving zo luidt:

'Rudi Koopmans' door Leon Zoeteman en Charles Zwarts.
In de ban van de ring
Levensverhaal van één van de beste boksers van Nederland. Met alle schandalen, maffia-praktijken, belasting problemen en dopingverhalen. Met medewerking van Rudi Koopmans zelf. Inhoud: 1 Het einde van een roemruchte bokscarrière; 2 Herrieschopper met splinternieuwe bokshandschoenen; 3 Nederlands beste amateurbokser in Duitsland wel gewaardeerd!; 4 Prof in Duitsland; geen nederlaag, maar nooit geld op zak; 5 Eindelijk erkenning in eigen land; 6 De eerste keer om de Europese titel, de vreugde, de teleurstelling; 7 Nog een keer Traversaro!; 8 De wereldtitel: naar de hemel en door de hel; 9 De belasting haalt Rudy pas echt neer!; 10 Het moeilijke gevecht buiten de ring.
‘Jongens, bedankt!’
‘De complete lijst van Rudy Koopmans’ profgevechten vanaf 1972’
Meindert Talma schreef een paar jaar geleden een lied over deze bokser, zie de songtekst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten