Masturberen in de cel

Zouden er anno nu nog mensen verontwaardigd opkijken van de volgende krantenkop: 'Masturberen in de Van Mesdagkliniek'? Dit stond boven de recensie van Here weg, de nieuwe roman van Jan Veenstra, afgelopen zaterdag in het Dagblad van het Noorden. Ik keek er in elk geval wel wat verbaasd van op, want dat masturberen  komt nou niet zo expliciet naar voren in de roman. Wel is er sprake van stiekeme seks van hoofdpersoon Tjepko Dogge met een internist, gewoon in zijn cel. Het is een van de dingen die zo rond 1980 kennelijk normaal waren in de Van Mesdagkliniek. Terecht dat recensent Rob Zijlstra (vooral bekend als rechtbankverslaggever) zich daarover verbaast, temeer daar het tien jaar later pas tot een rel leidde.

Maar als je het wat breder ziet, klopt dat masturberen weer prima. Een van de dingen die Jan Veenstra met zijn roman wil is grote vraagtekens zetten bij het nut van een TBS-behandeling. Tjepko Dogge heeft de behandeling in elk geval niet nodig, vindt hijzelf, hij redt zichzelf wel. Hij speelt de spelletjes van zijn behandelaars mee waar het moet. Zijn enige doel is: de kliniek verlaten en de (derde) moord die hij nog in gedachten heeft plegen..

Lees hier de hele recensie:


Here weg ligt nu in elke serieuze boekhandel. Je kunt het boek ook bij de uitgeverij bestellen. Als gebruikelijk worden er dan geen extra (porto)kosten in rekening gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten