Gellings' Rotterdam

Afgelopen najaar presenteerden we onder grote belangstelling in Zwolle, de woon- en werkstad van Paul Gellings, de roman Het smeedwerk van herinnering. Deze roman, waarin Gellings vooral vertelt over zijn familiegeschiedenis met als centrale figuur opa Karl, speelt voor een groot gedeelte in Rotterdam. De grootvader was namelijk een Duitser die wilde emigreren naar Amerika maar niet verder dan Rotterdam kwam. Daar maakt hij het bombardement mee en werkte daarna aan de wederopbouw van zijn nieuwe stad.

Alle reden om een literaire wandeling naar aanleiding van dit boek in Rotterdam te organiseren. Wil je alle locaties uit Het smeedwerk van herinnering bezoeken, dan wordt dat een flinke tippel van Rotterdam-Noord tot en met Katendrecht. Het Hofplein zou er dan zeker bij horen, want de spuitkronen van de  bekende fontein daar zijn van de hand van Karl Gellings. 

Paul Gellings koos voor zijn literaire wandeling voor een rondje van anderhalf uur met café De Schouw aan de Witte de Withstraat als vertrek- en eindpunt. Een beloopbare wandeling waarin Paul Gellings zijn publiek toch een prachtig inzicht in zijn roman kon verschaffen.

We hebben de foto's nog:

Vertrekpunt in de Witte de Withstraat



Karl Gellings is onder veel meer de ontwerper van De Zon op het Oogziekenhuis

Café Loos is een fraai voorbeeld van het interbellum in Rotterdam, ook al zat het café toentertijd op een totaal andere plek.

Dit is het bankje waarop opa Gellings zijn eerste nacht in Rotterdam doorbracht, met zicht op de Holland Amerika Lijn (nu Hotel New York) en dromen van Amerika


Het Park, waar de kleine Paul voor het eerst een vrijend paartje zag en daarbij sterk aan zijn nichtje moest denken. Ook dat is een lijn in deze rijke familieroman

Laatste halte: dit indrukwekkende appartementencomplex aan de Westzeedijk, waar de voorname grootouders van de andere kant woonden. Een intrigerende plek voor de kleinzoon..


Bestel Het smeedwerk van herinnering


Geen opmerkingen:

Een reactie posten