Schrijvers met Stadsleven

Afgelopen najaar verscheen Stadsleven, een verzamelbundel ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Uitgeverij Passage. Willem Kolvoort verzorgde niet alleen het omslagontwerp, hij maakte ook van alle schrijvers een cyclopisch portret. Deze verzameling staat op de binnenzijde van de flappen. Maar daarnaast fotografeerde de uitgever elke auteur bij het in ontvangst nemen van de exemplaren.  Er ging wel even een tijdje over heen dat, gezien de bekende situatie, alle auteurs geweest waren (en nog steeds moet er eentje). Maar hier presenteren we al die foto's dan toch, in chronologische volgorde.

De  meeste foto's werden gemaakt in, voor of achter de uitgeverij in Groningen. Die van Bennie Roeters werd genomen tijdens zijn boekpresentatie in Amsterdam, van Marcel de Jong tijdens bespreking in Rotterdam, van Lupko Ellen, tijdens bespreking in Warffum, van Meindert Talma backstage in Vera en van Daniël Dee tijdens zijn boekpresentatie in Rotterdam.

Bestel Stadsleven

Paul Gellings

Lilian Schneider

Sander Blom

Lejo Siepe

Marjan Brouwers

Hanneke Boonstra

Herman Sandman

Michiel Postma

Barbara Henkes

Bennie Roeters

Anton Brand

Marcel de Jong

Lupko Ellen

Ronald Ohlsen

Meindert Talma

Jan Veenstra

Anjet Daane


Nina van de Broek

Rosa Timmer

Daniël Dee

Bill Mensema

Diana Ozon

Lees Steen volgt nog.

Gellings' Rotterdam

Afgelopen najaar presenteerden we onder grote belangstelling in Zwolle, de woon- en werkstad van Paul Gellings, de roman Het smeedwerk van herinnering. Deze roman, waarin Gellings vooral vertelt over zijn familiegeschiedenis met als centrale figuur opa Karl, speelt voor een groot gedeelte in Rotterdam. De grootvader was namelijk een Duitser die wilde emigreren naar Amerika maar niet verder dan Rotterdam kwam. Daar maakt hij het bombardement mee en werkte daarna aan de wederopbouw van zijn nieuwe stad.

Alle reden om een literaire wandeling naar aanleiding van dit boek in Rotterdam te organiseren. Wil je alle locaties uit Het smeedwerk van herinnering bezoeken, dan wordt dat een flinke tippel van Rotterdam-Noord tot en met Katendrecht. Het Hofplein zou er dan zeker bij horen, want de spuitkronen van de  bekende fontein daar zijn van de hand van Karl Gellings. 

Paul Gellings koos voor zijn literaire wandeling voor een rondje van anderhalf uur met café De Schouw aan de Witte de Withstraat als vertrek- en eindpunt. Een beloopbare wandeling waarin Paul Gellings zijn publiek toch een prachtig inzicht in zijn roman kon verschaffen.

We hebben de foto's nog:

Vertrekpunt in de Witte de Withstraat



Karl Gellings is onder veel meer de ontwerper van De Zon op het Oogziekenhuis

Café Loos is een fraai voorbeeld van het interbellum in Rotterdam, ook al zat het café toentertijd op een totaal andere plek.

Dit is het bankje waarop opa Gellings zijn eerste nacht in Rotterdam doorbracht, met zicht op de Holland Amerika Lijn (nu Hotel New York) en dromen van Amerika


Het Park, waar de kleine Paul voor het eerst een vrijend paartje zag en daarbij sterk aan zijn nichtje moest denken. Ook dat is een lijn in deze rijke familieroman

Laatste halte: dit indrukwekkende appartementencomplex aan de Westzeedijk, waar de voorname grootouders van de andere kant woonden. Een intrigerende plek voor de kleinzoon..


Bestel Het smeedwerk van herinnering


De gaskolonie, de vijfde druk

Maandag 27 juni starten de openbare verhoren van de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Na die eerste week volgt al snel het zomerreces. Daarna gaat het verder 29 augustus t/m 14 oktober. Lees ook dit bericht.

Ter voorbereiding heeft de commissie onder meer het licht opgestoken bij de bevindingen uit ons boek De gaskolonie. De schrijvers van dit boek, Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Start, hebben vervolgens wat aanvullingen in het boek aangebracht. De gaskolonie is nu verschenen in de vijfde, licht-gewijzigde druk. Bestel bij een boekhandel bij jou in de buurt.


Intussen hebben Heleen Ekker en Reinalda Start voor de NOS een podcast over de Gaswinning in Groningen gemaakt. Uit het persbericht daarover:

“Gronings gas: gewonnen of verloren?” is een podcast van de NOS en NPO Radio 1 over geheime afspraken tussen de overheid en de multinationals over hun samenwerking, wanhopige gedupeerden en gefrustreerde onderzoekers. Op 27 juni starten de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar de aardgaswinning. NOS-journalisten Heleen Ekker en Reinalda Start doen al jaren onderzoek naar de gaswinning.  De eerste aflevering van de podcast verschijnt op vrijdag 10 juni. Gronings gas: gewonnen of verloren is te beluisteren via je favoriete podcast app.

Je vindt die podcast hier.

De gaskolonie is ook te bestellen via onze website

Goudval in Appingedam

Onlangs verscheen de nieuwe thriller van Lilian Schneider: Goudval. Schneider is een thrillerschrijfster uit Appingedam en in die plaats is erg veel interesse voor haar werk. En er is daar veel vraag naar een gesigneerd exemplaar. Daarom doen we in Appingedam op woensdag  6 juli nog een presentatie. De auteur werk daar enthousiast aan mee en maakte er zelf deze uitnodiging voor. Dus wees van harte welkom in de bibliotheek van Appingedam.


Bestel hier een exemplaar van Goudval

Dichters in het donker

Juli wordt in Groningen een poëtische maand. Om te beginnen is er als elke 1e woensdag van de maand op 6 juli de Dichtclub in de Kroeg van Klaas (aanvang 20.30). Dan is er op 8, 9 en 10 juli het festival Dichters in de Prinsentuin (kijk vooral op hun eigen website). En dan kunnen we op woensdag de 13e genieten van Dichters in het Donker. Van deze laatste na de illustratie het persbericht.


Persbericht.

Woensdag 13 juli

Sterrebos – Groningen

20.30 uur. Vrije toegang

Dichters in het Donker

Woensdagavond 13 juli vanaf 20.30 uur vormt het Groninger Sterrebos het intieme decor voor het sfeervolle poëzie-event Dichters in het Donker. Het is de zesde keer dat dit, door Bert Katerberg en Marleen Vermooten geïnitieerde en door het Wijkcomité Helpman mogelijk gemaakte evenement plaatsvindt. Met ruim 100 bezoekers per avond heeft Dichters in het Donker zich de afgelopen jaren in alle stilte een eigen plek weten te verwerven in het Groninger literaire landschap waar dichters van allerlei allure hun werk met graagte laten horen aan een doodstil en geboeid luisterend publiek.   

In de schemering van de langzaam invallende duisternis en onder het geluid van een ruisend bladerdak brengt een luisterrijk gezelschap van poëten hun gedichten ten gehore In de intimiteit van de sfeervol verlichte Muziekkoepel. Zowel jong talent als gelouterde schrijvers passeren de revue. Er is een brede variëteit aan leeftijden en stijlen, van spoken-word tot meer vormvaste gedichten en van “ready-mades” tot prozagedicht. Waar de één met veel bravoure zijn gedichten scandeert maakt een ander je met zachte stem op ingetogen wijze deelgenoot van zijn of haar zielenroerselen.

De presentatie wordt verzorgd door de voormalige Groninger Stadsdichter Renée Luth, die ook uit eigen werk voor zal dragen.

Er zijn verder voordrachten van coryfee Erik Harteveld, huidig RUG-dichter Laura Mijnders, voormalig stadsdichter Lilian Zielstra, spoken-word artiesten Cissy Joan , Riham Omar en Juku, docent aan de schrijvers vakschool Jan-Willem Dijk, Trudy Dijkshoorn van uitgeverij Monnier,  Groningstalige dichter Fieke Gosselaar, Wijkdichter van Beijum Willy Koolstra, multitalent Aletta Becker en jong poëzietalent Michael ter Maat. 

Singer/songwriter Jan Henk de Groot brengt tijdens een muzikaal intermezzo Groningstalige eigen liedjes ten gehore. Stuk voor stuk mooie observaties uit zijn nabije omgeving met een charmante dosis humor. Het event wordt georganiseerd met medewerking van Comité Sterrebos Live in samenwerking De Kroeg van Klaas, waar na afloop nog een gezellige nazit is. Het Sterrebos is spaarzaam verlicht en er is een beperkt aantal zitplaatsen. De  toegang is gratis.  


Presentatie Goudval van Lilian Schneider

Goudval, de nieuwe thriller van Lilian Schneider, speelt voor een deel in Haren. Het was dan ook logisch om dit boek te presenteren bij Boomker Boeken in dat dorp. Afgelopen zaterdag was het zover. Nadeschda Broere, ook al verantwoordelijk voor het prachtige omslag van Goudval, maakte onderstaande foto's van deze feestelijke gebeurtenis. Op de foto's natuurlijk Lilian Schneider, uitgever Anton Scheepstra en Petra Ordelman van de boekhandel.






Aanmelden Hendrik de Vriesstipendium

De aanmelding voor het Hendrik de Vriesstipendium is weer geopend. Een prachtige kans voor jong literair talent uit Groningen om een plan gerealiseerd te krijgen in de Hendrik de Vriesreeks. Lees het persbericht van de gemeente Groningen na de illustratie.

Inschrijving Hendrik de Vriesstipendium 2022 geopend

Gemeente zoekt talentvolle beeldend kunstenaars en schrijvers

In de periode van 9 juni tot en met 12 september kunnen jonge kunstenaars en schrijvers hun plan insturen voor het Hendrik de Vriesstipendium 2022.    De gemeente Groningen reikt het stipendium jaarlijks uit aan jonge talenten op het gebied van beeldende kunst en literatuur. De voorwaarden voor inschrijving zijn dat kandidaten wonen en/of werken in de gemeente Groningen, jonger zijn dan 36 jaar en een professioneel portfolio hebben.

Sinds 2017 reikt de gemeente het stipendium elk jaar uit voor de beeldende kunst en de literatuur. Daarmee is het mogelijk dat deelnemers aan beide genres tegelijk mee  doen. Talenten kunnen zich aanmelden door een plan voor nieuw werk in te dienen op www.gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia.

 InformatiebijeenkomstenVanaf 29 juni organiseert de gemeente diverse bijeenkomsten samen met Kunstpunt Groningen, Noordwoord en uitgeverij Passage. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen  potentiële kandidaten advies krijgen over het maken van een plan. Een overzicht van alle informatiebijeenkomsten staat op de website www.gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia.

Hendrik de Vriesstipendium

Het stipendium is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs met als doel om de artistieke ontwikkeling van talentvolle Groninger kunstenaars te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een beurs van €6.000,- waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Voor het literaire stipendium wordt 2500,- van dit bedrag besteed aan een professionele boekuitgave.

Juryleden

Het college benoemt voor elke cultuurperiode een kernjury van vier leden. De kernjury bestaat uit Emily Kocken (voorzitter), Bart Nijstad (beeldend kunstenaar), Sandra van Voorst (docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de RUG) en Barend van Heusden (hoofd faculteit Kunst, Cultuur en Media van de RUG en vertegenwoordiger van de Hendrik de Vriesstichting). Daarnaast wijst de juryvoorzitter twee aanvullende juryleden aan. Voor 2022 zijn dit Ernst Arbouw (freelancejournalist en schrijver) en Rosa Everts (beeldend kunstenaar).