Interviews met Anjet Daanje

In november 2019 verscheen De herinnerde soldaat, de negende roman van Anjet Daanje. Moeizaam kregen we publiciteit voor deze bijzondere roman, maar toen in het daaropvolgende voorjaar het boek ineens op de longlist van de Libris prijs stond, Thomas de Veen van het NRC de roman alsnog ging lezen en daar een lyrische recensie over schreef, raakte het boek meer en meer bekend bij het lezerspubliek. En dat waardeerde De herinnerde soldaat eveneens met veel enthousiasme en dan krijg je de altijd belangrijke mond-tot-mondreclame. Inmiddels is het boek toe aan de negende druk en liggen er vertalingen in het Duits, Engels en Bulgaars in het verschiet.

Alle reden waarom veel lezer uitkijken naar de nieuwe roman van Anjet Daanje: Het lied van ooievaar en dromedaris. Die verschijnt op 12 mei en dezelfde avond is in Groningen de boekpresentatie. Die presentatie is dan de enige publieksactiviteit die Daanje rond haar nieuwe roman doet.

auteursfoto Anjet Daanje
door Henk Veenstra

Maar Anjet Daanje geeft wel interviews met diverse media, interviews die dan over het boek en het schrijven gaan en niet over de persoon van de schrijver. Meteen het eerste weekend dat het boek uit is staan er grote interviews met haar in de Volkskrant en VPRO-gids. Later volgen nog Trouw en Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant, en daarna nog wel meer. Ook kijken we uit naar de recensies die zullen komen. We zijn namelijk heel benieuwd naar hoe dit zeer complexe maar toch toegankelijke werk beschreven gaat worden. En wat gaan mensen vinden van de gelijktijdige verschijnende dichtbundel Dijende gronden?

Alvast nieuwsgierig? Athenaeum-boekhandel heeft een voorpublicatie online staan.

Bestel Het lied van ooievaar en dromedaris

UPDATE

Hieronder de linkjes naar de verschillende interviews

* de Volkskrant: Een boek moet op zichzelf staan. Maar tegenwoordig gaat het meer om de schrijver

* RTV Noord: Nieuwe roman Anjet Daanje geïnspireerd door 'Wuthering Heights'

* VPRO-gids: De ongekende verbeeldingskracht van Anjet Daanje

* Trouw: Anjet Daanje: ‘Waarom maken we van Emily Brontë zo’n abnormaal geval?’

* Dagblad van het Noorden / Leeuwarder Courant: Het is iets wonderbaarlijks dat schrijven

* Nederlands Dagblad: Schrijfster Anjet Daanje is terug met een nieuwe roman, met de dood als centraal thema

* De Standaard: Ik schrijf om mezelf niet te hoeven zijn


Bij deze zes interviews zouden we het houden. Maar ten kwam er nog een verzoek van De Oosterpoorter, de wijkkrant van de wijk waar zowel schrijver als uitgever wonen. Dat verzoek honoreerde Anjet Daan je dus nog en zo staat het in in het juninummer van De Oosterpoorter:



In september hield Anjet Daanje een interview voor het VPRO-progamma Brommer op zee. Dat is alhier ter te bekijken: Anjet Daanje, Jaap Robben, Marion Bloem, Mariken Heitman en Joost Oomen gemist? Start met kijken op NPO Start

Update:

Het turbulente jaar van Anjet Daanje werd afgesloten met nog een laatste interview met Thams de Veen en Jannetje Koelewijn op de uitgeverij met Anjet. Lees Anjet Daanje: ‘Halverwege denk ik altijd: waarom schrijf ik niet een normaal boek?’



Geen opmerkingen:

Een reactie posten