Tiendelige romanreeks Bill Mensema

Bill Mensema (Delfzijl, 1960) is bezig met een groot project: de literaire beschrijving van de jaren ’80. Het is de door punk en new wave ingeluide tijd waarin 32 bewoners van een studentenflat één telefoon deelden, waarin de computer zijn intrede deed, waarin dagelijks acties werden gevoerd en waarin je op vrijdagmiddag voor vier uur bij het postkantoor geld moest halen om het weekend door te komen.

Jongeren maakten zich los van thuis, probeerden diverse dingen uit en begonnen als een van de laatste generaties zonder smartphone hun eigen weg uit te stippelen.

Dit project gaat bestaan uit tien afzonderlijke romans, alle zo’n 120 pagina’s omvattend en voor ongeveer € 15,00 in de winkel. Daarmee levert hij een behapbare reeks boeken af, niet in de laatste plaats ook zeer toegankelijk voor de jonge generatie van nu. Samen vormen de romans de Decade-reeks.

Deel 1 verschijnt in oktober, deel 2 in februari, terwijl deel 3 in juni is voorzien. Daarna zal er elk halfjaar een nieuw deel volgen. De delen zijn ook los van elkaar te lezen.


Decade 1: Mannenborstjes

Drie studenten zitten in deel 1 van Decade in Parijs. Als een cowboyhoed van de Eiffeltoren af waait, is dat het begin van diverse achtervolgingen van mimespelers en ontmoetingen die steeds hilarischer worden en die ons Parijs leren kennen zoals we de stad nog nooit eerder zagen. Bill Mensema’s gevoel voor humor maakt het vanzelfsprekend dat aan het einde van de roman een hele circustent vol Franse vakbondsmensen ‘Weg met Van Agt’ gaat scanderen.

Maar het gaat natuurlijk om meer. Juist in de stad der liefde kampen de studenten met liefdesverdriet, waar ze ieder op hun eigen wijze mee omgaan. Dat geeft dit eerste deel van Decade een melancholische ondertoon.Decade 2: Het pact van Pont Neuf

In Het pact van de Pont Neuf – deel 2 van Decade – zoeken de drie studenten naar een waardevolle invulling van het leven, onder meer door met een Volkswagen Kever op pad te gaan. Zo leren ze een beroemde Duitse rockster kennen, kunnen ze een joint roken in de Italiaanse Alpen en weten ze maar net een woedende kerel te ontlopen als een van de drie naar bed is geweest met diens verloofde. En dan is er nog een terroristenmeisje in een Oostenrijks pension.

Gelukkig is er het op de Pont Neuf afgesloten pact om zich niet langer door tegenslag op de kop te laten zitten. Of dat lukt, is een ander verhaal.

Engelse humor
Bill Mensema hanteert een duidelijk eigen schrijfstijl. Zijn half-Engelse afkomst vind je terug in zijn gebruik van ironie en zelfspot. Daarnaast schrijft hij bewust luchtig, zowel in woord als in beeld. Zijn voorliefde voor Britse tv-comedy vind je terug in helder geschreven scènes, waar ook geregeld slapstick en overdrijving in verwerkt worden. Zijn vlotte vertelwijze en het unieke gebruik van dialogen doen de rest.


Bill Mensema: Decade

deel 1: Mannenborstjes
ISBN 97890 5452 366 6 / NUR 301 / 128 pagina’s / € 15,00
omslag: Joppe van de Spoel / verschijnt oktober 2019

deel 2: Het pact van de Pont Neuf
ISBN 97890 5452 381 9 / NUR 301 / ca 120 pagina’s / € 15,00
omslag: Joppe van der Spoel / verschijnt februari 2020

Deel 3 wordt verwacht in juni 2020, daarna elk halfjaar een nieuw deel.


Volg het nieuws over Bill Mensema.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten