Dichtbundel Esmé van den Boom

Vorig jaar won Esmé van den Boom het Hendrik de Vriesstipendium. Daardoor kan ze op 14 december debuteren met de bundel Eigen kamers. Als deel 13 in de Hendrik de Vriesreeks:


Eigen kamers is het resultaat van bijna twintig intieme gesprekken die Esmé van den Boom voerde met vrouwen over de beslissingen die ze maken en maakten voor de toekomst. Wat hebben ze nodig om zich veilig te voelen? Met wie maken ze die toekomst? Waar hopen ze op? En waar kunnen ze niet zonder?

De titel is afkomstig van het beroemde essay van Virginia Woolf, A room of one's own, 'Een kamer voor jezelf'. Steeds opnieuw kwam in de gesprekken het belang van een eigen ruimte naar voren, een plek om je terug te trekken en zo je leven op te bouwen. Maar die plek is onderdeel van een grotere ruimte, gedeeld met anderen en met hen gemaakt: zelfs wie alleen woont, leeft samen met buren, vrienden, familie (biologisch en/of zelf gekozen). Ieder persoon, ieder lichaam een eigen kamer in het huis van de maatschappij, met een eigen inrichting. Deze bundel biedt een kijkje in de kamers van anderen én een spiegel van de eigen kamer.  

Esmé van den Boom (1993) won met haar voorstel voor deze bundel vorig jaar het Hendrik de Vriesstipendium van de gemeente Groningen. Eerder al was ze huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Met haar vele poëtische activiteiten bouwde ze al een stevige naam op in het land. Eigen kamers is haar debuut.

ISBN 97890 5452 379 6 / NUR 306 / ca. 48 pagina’s / € 14,50
vormgeving: Jelmar Geertsma / presentatie  14 december tijdens het Wildvang-festival


Geen opmerkingen:

Een reactie posten