dinsdag 8 januari 2019

Verwacht: politieke herinneringen van Bert Middel

Bert Middel is geboren en getogen in de Oosterparkwijk, toentertijd een echte sociaaldemocratische wijk in Groningen. Thans is hij dijkgraaf. Maar hiervoor was hij (o.a.) raadslid, lid van de Eerste en de Tweede Kamer en burgemeester. De PvdA is zijn partij, een partij die nogal in zwaar weer verkeert. Voor de verkiezingen dit jaar publiceert Uitgeverij Passage een boek vol politieke herinneringen, waarin hij totaal onafhankelijk ingaat op de crisis van zijn partij. Hoe komt het dat die eens zo machtige partij afgegleden is? Is er nog een toekomst voor de PvdA? En voor de sociaaldemocratie?In  Die meneer is van ons… beschrijft en analyseert Bert Middel met ironie, relativering en (zelf)kritiek zijn rondgang langs de macht en onmacht van politiek en bestuur. Als ‘een gewone jongen uit de Groningse Oosterparkbuurt, die mocht doorleren’ raakte hij op jonge leeftijd verzeild in de lokale en landelijke Partij van de Arbeid. En daarmee in alle lagen van het openbaar bestuur.

Hij ziet zichzelf als ‘gezindheidssocialist’, ofwel van geboorte socialist. Trouw aan de beginselen, kritisch op de partij die deze op eigentijdse wijze probeert uit te dragen.

Amper twintig jaar werd Bert Middel voorzitter van de lokale PvdA in zijn geboortestad, destijds met drieduizend leden de grootste partijafdeling in het land. Binnen en namens zijn partij vervulde hij uiteenlopende functies: gemeenteraadslid in Assen, lijsttrekker bij de Statenverkiezingen in Drenthe en lid van zowel de Tweede Kamer als de Senaat. Daartussendoor had hij ‘gewone banen’ in het onderwijs, de wetenschap en de journalistiek. Na zijn afscheid van de actieve politiek werd hij burgemeester van Drachten | Smallingerland. Sinds 2012 is hij dijkgraaf van Waterschap Noorderzijlvest. Daarnaast is hij onder andere toezichthouder bij Lentis (GGZ Groningen) en voorzitter van de RvC van afvalbedrijf Area in Emmen.

Bert Middel schreef verschillende boeken en was jarenlang columnist, onder meer in de Leeuwarder Courant.

De presentatie van Die meneer is van ons... vindt plaats op woensdagmiddag 13 februari in Groningen (nader bericht volgt).
ISBN 9789054523697 / prijs ca. € 22,90

Kijk voor alle plannen van Uitgeverij Passage in het voorjaar in onze folder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten