vrijdag 11 januari 2019

Verwacht: nieuwe bundel van Daniël Dee

De nieuwe dichtbundel van Daniël Dee krijgt geen titel. In plaats daarvan wordt een stickervel met mogelijke titels bijgeleverd. De lezer kan zo zelf bepalen welke titel hij op het omslag plakt.


Deze nieuwe bundel van Daniël Dee (1975) mag dan zonder titel zijn, dat betekent niet dat de gedichten binnenin nergens naar smaken. Integendeel. Hoewel Dee al nooit een vrolijke kijk op het leven had, stort hij hier in nog nooit vertoonde hoeveelheden, en met een ongekende geestdrift voor de kwellingen van het bestaan, zijn hart uit. Dat je in een duistere gemoedstoestand terechtkomt waanneer je deze gedichten durft te lezen, is haast onvermijdelijk. Maar dat het licht aan de rand van de afgrond desondanks niet uitgaat, zelfs af en toe opflakkert, is vanwege het diep doorleefde sarcasme waarmee Dee zijn deprimerende gedachten noteert. Misschien omdat zijn afgrond, met vrouw en twee kinderen, er eigenlijk best netjes bij ligt. Welkom bij de horror van het vaderschap en het huiselijk geluk.   

ik ben al halverwege
en ik hoor geen muziek meer in mijn hoofd
er is geen glinstering meer in mijn ogen
wel heb ik vandaag drie werkafspraken staan in de agenda
en de jongste moet naar zwemles en de oudste naar tennis

De nieuwe van Daniël Dee verschijnt in juni bij Uitgeverij Passage en gaat rond de twintig euro kosten. ISBN 9789054523727.

Alle voorjaarsplannen vind je in onze nieuwe folder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten