Meindert Talma ‘Wâlddichter’

Terwijl in een vol Grand Theatre in Groningen (mooie avond, goede presentator ook) Hannah van Binsbergen de VSB Poëzieprijs kreeg toegedeeld, elders in het land Ester Naomi Pequin tot Dichter des Vaderlands werd uitgeroepen, werd Meindert Talma voor twee jaar benoemd tot de vierde Wâlddichter, ofwel de gemeentedichter van Achtkarspelen (hoofdplaats Buitenpost).

In onderstaand interview met de Leeuwarder Courant onthult Meindert al wat van zijn plannen. Duidelijk is dat het publiek in Groningen en Leeuwarden mee gaat genieten.



Meindert Talma wordt vierde ‘Wâlddichter’

Zanger, muzikant en schrijver Meindert Talma is benoemd tot ‘Wâlddichter’, ofwel gemeentedichter van Achtkarspelen.


Dat werd donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de gedichtenbundel van Susan Bosch, die de afgelopen twee jaar Wâlddichter was in dienst van de gemeente. Ze was de derde, na Sytse van der Werf en Ate Grijpstra.


Meindert Talma woont in Zuidhorn en werd geboren in het Noord-Hollandse Opperdoes, maar hij groeide op in Surhuisterveen. ,,Us mem wie ferskriklike ûnwennich fan Fryslân, dat doe hat ús heit sollisitearre nei in baan yn Surhústerfean.’’ Vader Talma werd daar onderwijzer toen Meindert anderhalf jaar oud was.


Hij wordt niet alleen Wâlddichter, maar ook Wâldsjonger. ,,Ik meitsje der ferskes fan. En as it wol gedichten binne, komt der wol in soundscape of sa by. It bliuwt muzyk.’’


Talma is van plan om een aantal meer of minder markante inwoners van Achtkarspelen te portretteren, te beginnen met zijn ouders. ,,Sy binne hjir eins de oarsaak fan, troch nei Surhústerfean te ferhúzjen.’’ Uiteindelijk moeten deze liedjes verzameld worden op een plaat, met eventueel een bundel. Dat zou dan Talma’s eerste compleet Friestalige album worden.

,,Op myn âldere platen stiene wol Fryske ferskes, mar de lêste jierren skriuw en sjong ik benammen yn it Nederlânsk. Dit is in moaie gelegenheid om wer ris wat yn it Frysk te dwaan.’’
De liedjes gaan steeds in première bij de maandelijkse optredens die Talma met een paar vrienden doet in de Kroeg van Klaas te Groningen en Neushoorn in Leeuwarden. Er komt steeds een videoclip bij met een Nederlandse vertaling. ,,Dan ha’k daliks in kreaze deadline.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten