Record aantal bezoekers WOI-gedenkplekken Westhoek

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de eerste wereldoorlog uitbrak. Mede daarom ontstaat er grote belangstelling voor de herdenkplekken van die grote oorlog, nu ook in Nederland. Een van die gebieden is de Westhoek in Vlaanderen, zeg maar Ieper en omgeving. Inderdaad is daar nog veel indrukwekkends te bezichtigen. Jacob Moerman schreef er een informatieve en leesbare gids over: De Grote oorlog in herinnering. Dit boek wijst je de weg naar de belangrijkste te bezoeken herinneringsplekken en geeft er vooral ook de achtergronden bij. Ter plekke hebben ze overal folders die je op praktische manier verder wijzen.


Vandaag ontvingen we van Toerisme Vlaanderen dit persbericht:

Recordaantal WOI-bezoekers in Westhoek voor herdenking


In 2013 bezochten 415.500 bezoekers uit binnen- en buitenland minstens één WOI-site in de Westhoek. Dat is 16 procent meer dan in 2012. 56 procent van die WOI-bezoekers komt uit het buitenland. Het gaat dan vooral om Britten en Nederlanders. Nooit eerder bezochten zoveel bezoekers de oorlogssites in de Westhoek. Dat blijkt uit cijfers die Westtoer, de toeristische dienst van de provincie West-Vlaanderen, vandaag bekendmaakte.

Het aantal bezoekers werd door Westtoer berekend door op 10 sleutelsites (belangrijke musea en begraafplaatsen) de bezoekers te registreren en in kaart te brengen. De 10 sites samen noteerden 1.265.000 bezoekers. Gemiddeld bezochten die bezoekers 3 sites. Het aantal unieke bezoekers komt daarmee op ruim 415.000.

De groei in vergelijking met 2012 zit vooral bij de buitenlandse bezoekers, wat wijst op een toenemende internationale belangstelling voor de herdenking van WOI.  Maar liefst 56 procent van de WOI-bezoekers komt uit het buitenland. De Britten zijn hier met 154.700 of 37 procent het sterkst vertegenwoordigd. Voor hen maken veel oorlogssites deel uit van hun eigen erfgoed. Maar ook bezoekers uit Nederland (47.100 of 11,3 procent) laten zich niet onbetuigd. 44 procent van de WO-I bezoekers (183.200) komt uit eigen land. Opvallend voor die binnenlandse bezoekers is dat 95 procent van hen uit Vlaanderen komt.

De meest bezocht sites zijn Tyne Cot Cemetery, de Menenpoort en het In Flanders Fields Museum. Daarnaast bezoeken Britse bezoekers vooral de Duitse begraafplaats in Langemark, Essex Farm Cemetery en het Canadian Memorial Sint Juliaan.

De individuele WOI-bezoeker is gemiddeld 47,2 jaar oud, een verjonging in vergelijking met 2006 toen de gemiddelde leeftijd nog 51,2 jaar bedroeg. Vooral de medioren (50- tot 64-jarigen) zijn sterk vertegenwoordigd. Gemiddeld besteden de WOI-bezoekers 95,55 euro per persoon, goed voor een totale omzet in de Westhoek van rond de 40 miljoen euro.

Opvallend is ten slotte de tevredenheidsgraad van de bezoekers. Ruim 85 procent van de bezoekers toont zich uiterst of zeer tevreden over zijn bezoek aan de WOI-sites en apprecieert heel sterk het respect dat betoond wordt voor het WOI-erfgoed. Bij de Britten stijgt die tevredenheidsgraad zelf tot 95 procent.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten