Augustusland genomineerd

In Zwolle zijn intussen de genomineerden voor het beste boek van Overijssel 2013 bekend gemaakt.

Genomineerden onder de non-fictieboeken zijn:

80 jaar in Zwolle : een generatie in 80 portretten / Joop van  Putten. Zwolle : W Books -   Tachtig levensverhalen van Zwollenaren van tachtig jaar en ouder. De mensen zijn authentiek geportretteerd, in woord en beeld.

Aanzeggen : rouw- en begrafenistradities in Staphorst / Dirk Kok. Eindhoven : Lecturis -  In dit mooi uitgegeven en geïllustreerde boek wordt alles beschreven, de oude tradities, maar ook de veranderingen die in de loop der tijd zijn opgetreden.

De bedelaarskolonie : de Ommerschans, het eerste landelijk gesticht voor luilevende armen / Wil Schackmann. Amsterdam : Van Gennep - Met veel liefde voor het onderwerp en de mensen die er een rol in spelen, en met oog voor vermakelijke details, vertelt Wil Schackmann in zijn boek De bedelaarskolonie het verhaal van bedelaarsgesticht de Ommerschans en zijn bewoners.

Boerderijen in Salland / Everhard Jans, Ewout van der Horst, Robert Kemper Alferink ; [vormgeving: Frank de Wit]. Bathmen : Stichting Sallands erfgoed - Standaardwerk waarin de historische ontwikkeling en bouwkundige constructie van alle zeven typen Sallandse boerderijen beschreven wordt.

Georg Willem Amelung, commies van de convooien en licenten te Ootmarsum 1774-1791 /Gerard A.B. Nijhuis. Hengelo : Artisan Publishing - In het Ootmarsum van het laatste kwart van de 18e eeuw deelde een zeer kleine groep van personen de lakens uit. Een van hen was Georg Willem Amelung, een Duitser, die zich in 1791 in Ootmarsum vestigde, nadat hij was benoemde tot Commies van de Convooien en Licenten.

Heren op het land: buitenplaatsen van Twentse textielfabrikanten / Mascha van Damme (auteur en eindred.) e.a.; fotografie.: Erwin Zijlstra, Bert Muller. Zwolle : Waanders ; Het Oversticht - Eindredacteur Mascha van Damme van het Oversticht verklaart de hang naar het platteland van de textielfabrikanten aan het einde van de 19de en het begin van de twintigste eeuw.

Merkwaardig en zeldzaam: 160 jaar Deventer museumgeschiedenis / Henk Nalis ; vormgeving: Pieter Ellens. Deventer : Vereniging de Waag i.s.m. Corps 9 Publishers - Boek over de geschiedenis van Vereniging en (Historisch) Museum De Waag in Deventer.

Procedures en pistolen: over een gijzeling, de overheid en het publiek / Mirjam Pool. Amsterdam [etc.]: Augustus - Aan de hand van gesprekken met betrokkenen en eigen ervaringen reconstrueert Mirjam Pool de gebeurtenissen. Ook onderzoekt ze wat aan de gijzeling voorafging.

IJsseldelta: nationaal landschap in beeld / Jan Gulikers, Ad van Halem; [vormgeving Frank de Wit]
Kampen : IJsselacademie -‘IJsseldelta. Nationaal Landschap in beeld’ ontsluit voor een breed publiek het unieke karakter van het gebied. Het laat zien hoe alle kwaliteiten worden benut om dit landschappelijk erfgoed te bewaren en leefbaar te houden.

Veemarkt Zwolle 1984-1987 / Gerard Kuster, 2 delen. Uitgegeven in eigen beheer. - Een boek met foto's van de veemarkt Zwolle 1984-1987. Sfeerbeelden, portretten en de bedrijvigheid op de veemarkt. Het handjeklap van de veehandelaren en actiefoto’s van veetransporteurs met het vee. Deel 1 bevat ruim 100 kleurenfoto’s,  deel 2 bevat ruim 80 zwart-wit foto’s.


Vroomshoopse vertellingen : historie en romantiek van een veelkleurig kanaaldorp / Bonne Rauhé* 
Stichting Levend Vroomshoop - In dit boek zijn de mooiste en de meest indringende verhalen van Rauhé samengebracht. De verhalen zijn deels autobiografisch, deels historisch.


</ div> Kanshebbers in de categorie fictie zijn:

Ria Lazoe. Gevangen vogel. Hasselt ; Amsterdam: Clavis - De 13-jarige Nina ziet in de zomer van 1944 hoe haar ouders worden weggevoerd door de Duitse bezetters. Nina worstelt met de gedachte dat haar vader mogelijk in een driftbui een verzetsstrijder heeft gedood. Gedurende de laatste oorlogsmaanden maakt ze veel mee, van verzetsdaden – waar ze zelf ook ongemerkt deel van uit gaat maken – tot molestatie door NSB'ers.

Christine Otten. Om adem te kunnen halen.  Amsterdam: Atlas Contact - De schrijfster besluit haar eigen familiegeschiedenis te onderzoeken. De aanleiding is het hernieuwde contact met haar vader die al zolang zij zich kan herinneren last heeft van psychische instabiliteit. De problemen van haar vader hebben zo'n stempel gedrukt op haar jeugd dat ze er niet goed mee om weet te gaan.

Paul Gellings. Augustusland : roman. Groningen: Passage - In een raamvertelling blikt de hoofdpersoon terug op een bewogen zomer, vijftien jaar geleden (1997). Hij werkte toen als conservator in een middelgroot kunstmuseum en nam een maand verlof op om zich voor te bereiden op een overzichtstentoonstelling van eigen werk. In die maand liep alles tegen.

Joris van Casteren. Het been in de IJssel. Amsterdam: Prometheus - In 2005 wordt er bij Wijhe een been in de IJssel gevonden, maar de eigenaar blijft een aantal jaren onbekend, totdat jaren later blijkt dat het van een Duitse man is die in Düsseldorf van een brug af is gesprongen. Het been blijft de schrijver fascineren en hij voert een grootscheeps onderzoek uit.

Almar Otten. Jeugdzonde. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff -  De diefstal van een archiefstuk over Spinoza, de ontvoering van een televisiepresentator en de moord op een politicus blijken verband te houden met elkaar. Deze thriller is de derde met historica Lineke Tesinga en haar vriendin Laura in de hoofdrol. Een bijzonder spannende pageturner die zich afspeelt in Deventer en omgeving.
Judy Westerveld. Strak plan.  Amsterdam: Luitingh-Sijthoff -  Westerveld veegt de vloer aan met haar personage Roel. De man heeft zo'n bord voor zijn kop en is zo zielig dat hij het bijna verdient wat hem overkomt. Donny, die door Roel wordt neergezet als domme junk, is uiteindelijk zeer geraffineerd in het plannen en uitvoeren van zijn wraak.

Jaap van Gelderen. Een dadel uit Marakesh : op reis met de jonge schilder Hendrick Avercamp. Kampen: Van Gelderen - Nazomer van het jaar 1605. De kunstenaar gaat per schip vanuit Amsterdam zijn moeder Beatrix bezoeken in Kampen. Aan boord van een deftig gezelschap, waardoor hij in  aanraking komt met het rooms-katholieke milieu in Kampen.

A.L. Snijders en Erik Harteveld. Koude oorlog aan de IJssel. Enschede: AFdH Uitgevers - De IJssellinie is een verdedigingswerk uit de tijd van de Koude Oorlog. Tussen 1950-1968 wist bijna niemand dat deze waterlinie ons moest beschermen tegen de Russen. A.L. Snijders en Erik Harteveld schreven er samen een roman in brieven over.

www.overijsselsboekvanhetjaar.nl



De uitreiking van de prijs vindt plaats op 13 maart. Met zijn vorige roman, Verbrande schepen, was Gellings ook al genomineerd voor deze provinciale prijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten