Nieuwe editie sporen slavernijverleden Groningen

 

Uitnodiging boekpresentatie
van de herziene Sporen van het slavernijverleden in Groningen
op vrijdagmiddag 23 februari van 16.00-18.00
in Museum aan de A, ingang: Brugstraat 24

(museum is tijdelijk gesloten vanwege verbouwing, maar open voor manifestaties)


Sporen van het slavernijverleden in Groningen verscheen voor het eerst in 2016. Dankzij de groeiende belangstelling voor het onderwerp, werd het boek nadien al twee keer herdrukt. Voor een 4e druk, besloten we dat het boek toe was aan een grondige herziening, of beter: een actualisering en een stevige uitbreiding.

Eerder lag de nadruk vooral op de Groningse betrokkenheid bij de koloniale activiteiten van de West Indische Compagnie en de daarmee verbonden trans-Atlantische slavernij. Groningen had een eigen afdeling van de WIC: de Kamer Stad en Lande met kantoren en pakhuizen rond de Munnekeholm.

Sinds 2016 werd steeds meer bekend over de omvang van de slavenhandel en slavernij die ook met de handelsactiviteiten van de Verenigde Oost Indische Compagnie gepaard gingen. Hoewel Groningen niet over een eigen VOC-afdeling beschikte, werd duidelijk hoezeer Groningers ook profiteerden van de producten en netwerken van de VOC die met slavenarbeid gecreëerd en in stand gehouden werden.

Die vermeerderde kennis maakte een herziening van de Sporen noodzakelijk, maar ook omdat de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed in 2022 nieuwe inzichten bood over de doorwerking van dit koloniale verleden in de tijd na de (in Zuidoost-Azië bijzonder rafelige) afschaffing van de slavernij.

Niet enkel de stadswandeling en de vier eerder uitgestippelde fietsroutes zijn uitgebreid met nieuwe sporen. Er is ook een extra fietstocht opgenomen die leidt van Winschoten, door het Oldambt naar Delfzijl.

Tijdens de presentatie zal Barbara Henkes meer laten zien en vertellen over deze aanvullingen en de mogelijke consequenties die deze kennis kan hebben op de Groningse herinneringscultuur rond slavernij en slavenhandel. Het eerst exemplaar van de nieuwe editie wordt uitgereikt aan René Paas, commissaris van de koning in Groningen. Vervolgens ontvangen Charles Goudsmit, dichter, organisator van culturele  activiteiten met als doel kolonialisme en slavernij, met name in Zuid-Oost Azie, een plek te geven in het maatschappelijk debat, en Joël Feliz, woordvoerder van de stuurgroep van Bitterzoet Erfgoed en werkzaam bij de politie Groningen een exemplaar van het boek.

Enkele dagen later, op woensdagavond 28 februari, zal een rapport gepresenteerd worden dat in opdracht van de Gemeente Groningen tot stand kwam over de institutionele betrokkenheid van het stadbestuur bij de VOC en de WIC. Beide studies - de een publieksgeschiedenis, de ander een rapport - zullen elkaar wellicht aanvullen en versterken.

Museum aan de A staat ook op zaterdag 24 en zondag 25 februari in het teken van Sporen van het slavernijverleden. Er worden lezingen en stadswandelingen georganiseerd. Kijk hiervoor op museumaandea.nl/zien-en-doen.


Bestel de nieuwe editie van Sporen van het slavernijverleden in Groningen (ISBN 9789054524281)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten