Over leven, dood en bramenjam

Ongetwijfeld zullen er meer essaybundel over het werk van Anjet Daanje komen, aldus Thomas de Veen in zijn inleiding, maar Over leven, door en bramenjam is dan toch maar mooi de eerste. Deze bundel is zojuist bij Uitgeverij Pluim verschenen, mooi op tijd voor de uitreiking van de Constantijn Huygensprijs aan Anjet Daanje.

Uitgeverij Pluim schrijft over dit boek:

Anjet Daanje staat in het Nederlandse literatuurlandschap op eenzame hoogte. Al jarenlang schrijft deze Groningse auteur een ongelooflijk oeuvre bij elkaar dat getuigt van een buitengewoon verteltalent. Toch bleef zij lange tijd onopgemerkt.

Voor Het lied van ooievaar en dromedaris ontving Anjet Daanje de Libris Literatuurprijs, en met de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs die zij in januari 2024 ontvangt, krijgt ze eindelijk de erkenning die ze verdient. Dit boek beoogt haar glanzende oeuvre extra uit te lichten, en de plek ervan in de Nederlandse literatuur te onderzoeken en onderstrepen. Opdat Daanjes schare fans mag groeien. Ingeleid door Thomas de Veen, met Beatrice de Graaf, Marie-José Klaver, Maaike Meijer, Iduna Paalman, Rik Peels en Yentl van Stokkum.

Uitgeverij Pluim heeft ook de meeste vroegere romans van Anjet Daanje inmiddels opnieuw uitgebracht. Dit overigens in goed collegiaal overleg met Uitgeverij Passage, die al de e-books van het oudere werk van Daanje beschikbaar had gesteld.

In aanloop van de prijsuitreiking heeft Uitgevrij Passage een uitgebreid interview met Anjet Daanje laten filmen en online gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten