De Hendrik de Vries-reeks

Deze maand was de officiële uitreiking van Omgekeerd geannoteerd van Maartje Terpstra aan de Kirsten de Wrede, wethouder van cultuur  van Groningen. Deze bundel is deel 15 uit de Hendrik de Vries-reeks en tevens het laatste deel uit deze reeks. Tijd voor een overzicht.

Zestien jaar lang presenteerde de Hendrik de Vries-reeks de literaire winnaar van het Hendrik de Vries-stipendium, een ondersteuning van de gemeente Groningen voor jong literair en kunstzinnig talent (het stipendium kende die twee richtingen namelijk). Na zestien jaar was het wel eens tijd om die ondersteuning bij de tijd te brengen en met name de te winnen bijdrage eens te verhogen. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente geheel nieuwe stipendia in het leven heeft geroepen. Die voor literatuur wordt voortaan via Noordwoord geregeld. Het stipendium heeft verder geen naam gekregen, en hoeft ook niet meer noodzakelijkwijze tot een boek te leiden.

Daarmee is deze literaire reeks tot een einde gekomen. Zestien jaar stipendium leidde tot vijftien delen. Eenmaal is het stipendium niet uitgereikt en eenmaal verkoos de winnaar een podcast te maken. Als extra kreeg de (ook als laatste) winnaar van de Hendrik de Vries-prijs (na 2011 afgeschaft), Hans Aarsman, ook een plek in de reeks (zie nummer 5). De vijftien delen van het Hendrik de Vries-reeks zijn uitgegeven door Uitgeverij Passage in Groningen en steeds ontworpen door befaamde vormgever en typograaf Jelmar Geertsma uit Haren.

In de Hendrik de Vries-reeks zijn verschenen:

  1. Jurre van den Berg – Binnenvaart
  2. Joana Serrado – Emparedada/Uit De Muur
  3. Ralph Aarnout – Werk in opdracht
  4. Rosa Timmer – Vrije ruimte
  5. Hans Aarsman – Gedachten bij het wachten tot de schepping aanreikt wat je niet wist dat je in gedachten met je meedroeg
  6. Joost Oomen – De Stort
  7. Marcella Veldthuis – Hybris
  8. Ruth Koops van ’t Jagt & Lieke van den Krommenacker – Hogelandlopers
  9. A.P.E. Veraar – Zinkgaten
  10. Sacha Landkroon – Terra Incognita
  11. Marleen Nagtegaal – Onthoofde man op vuilnisbelt
  12. Nick ter Wal – De schrijfmachine
  13. Esmé van den Boom – Eigen kamers
  14. Eise Ivo Smit – To bee or not to be
  15. Maartje Terpstra – Omgekeerd geannoteerd

Op de website van Uitgeverij Passage vind je de nog leverbare delen. Die boeken zijn daar ook te bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten