Esmé van den Boom stadsdichter

 Groningen heeft een nieuwe stadsdichter: Esmé van de Boom

Tijdens een feestelijke poëziemiddag vandaag in de Oosterpoort nam Groningen eerst afscheid van de vorige stadsdichter, Myron Hamming. De stichting Straatpoëzie startte een crowdfunding actie om later nog een gedicht van Hamming in de openbare ruimte te realiseren. Informatie en donatie hier.

Daarna was het woord aan de wethouder van cultuur, Kirsten de Wrede. Zij vertelde over de ditmaal gevolgde procedure.

Van den Boom (1993) is gekozen uit een totaal van 30 kandidaten. Deze aanmeldingen waren zeer divers van niveau en achtergrond. De commissie ziet in Esmé van den Boom een bescheiden, gedegen dichter die haar dichttalent gecombineerd met haar liefde voor de stad Groningen sterk kan inzetten.  

Zij staat als bibliotheekmedewerker middenin de Groningse samenleving, is compassievol en heeft oog voor alle Groningers. Ze schrijft bovendien goede poëzie en heeft de nodige podiumervaring. Als programmamaker organiseerde zij jarenlang literaire activiteiten en heeft mede daardoor een groot netwerk in de culturele wereld opgebouwd. Ze is bovendien een enthousiaste lezer en deelt leestips. 

De selectiecommissie bestond dit jaar uit Frans Kerver, initiatiefnemer van de sociale organisatie Tuin in de Stad, Gillis Dorleijn, emeritus-hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en Maud Vanhauwaert, voormalig stadsdichter van Antwerpen. Deze drie personen hebben elk vanuit een eigen invalshoek de aanmeldingen doorgenomen, en keken naar wat de stad nodig heeft, literaire kwaliteit van de gedichten en de eigenschappen die een stadsdichter zou moeten hebben. 

Het stadsdichterschap is voor twee jaar. De stadsdichter ontvangt een toelage van de gemeente. Esmé van den Boom is de elfde stadsdichter van Groningen.(Foto Esme: Henk Veenstra)  

Funfacts

Marleen Vermooten, gastvrouw van de Dichtclub in de Kroeg van Klaas, ontdekte dat dit de achtste stadsdichter is die ooit lid was van de Dichtclub van het café. Anton Scheepstra, uitgever van Uitgeverij Passage viel op dat acht van de stadsdichters gepubliceerd hebben bij Uitgeverij Passage en dat Esmé de tweede is die eerder publiceerde in de Hendrik de Vries-reeks.

De bundel van Esmé van den Boom: Eigen kamers is nog verkrijgbaar via de site en in de boekhandel.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten