Lezen over gaswinning en de gevolgen

Vrijdag a.s komt het eindverslag van de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen (kortweg: Pegas) naar buiten. Alle reden om eens de verdere achtergronden over die gaswinning en de aardbevingen en ander gevolgen te lezen. Hierover verschenen bij Uitgeverij Passage de afgelopen jaren drie uiterst relevante boeken:


Margriet Brandsma, Heleen Ekkers & Reinalda Start: De Gaskolonie (1e druk 2016, inmiddels 5e, geactualiseerde druk)
Vanuit de redactie van het NOS-Journaal hielden de schrijfsters zich bezig met de problematiek van de aardbevingen in Groningen en verbaasden zich erover hoe weinig informatie openbaar was. Via de WOB kregen ze toch het een en ander boven tafel, waarmee dit boek als eerste een groot aantal zaken verduidelijkte. Ook pleitten zij toen meteen al voor het instellen van een parlementaire enquête, die er dus is gekomen. 
Ekkers en Start zullen eind deze week commentaar geven op de uitkomst van de enquête tijdens de extra uitzendingen op radio en tv, en 's avonds bij Op1.




Sam Gerrits: De aarde en het gas (verschenen afgelopen najaar)
Geochemicus Sam Gerrits duikt dieper en breder in de geschiedenis van de winning van olie en gas, zowel wereldwij als ook toegespitst op Groningen. Hij beschrijft in zijn boek vooral hoe allesbepalend het geld is dezen is. En dat de kwlaijke gevolgen van die boringen vanaf het begin al duidelijk waren. In De aarde en het gas staat een indrukwekkende hoeveelheid onderzoeksmateriaal verzameld, als journalist heeft Gerrits dat allemaal zeer leesbaar opgeschreven, met menige smeuige anecdote als toetje. 



Bill Mensema: BOEM! (roman over liefde en aardbevingen)
Wil je echt voelen hoe de aardbevingen mentaal ingrijpen in de Groninger, lees er dan een literair werk over. In BOEM! gaat het over de schokken van het bestaan, verergerd door die aardbevingen. Dat alles beschreven in de humoristische, fantasierijke en toegankelijk stijl van Bill Mensema.
Inmiddels is Bill bezig met zijn tiendelige romancyclus Decade.


Zie voor meer boeken over aardgas op Groninger boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten