Op komst: De aarde en het gas

De aarde en het gas, het boek van Sam Gerrits, was al eerder aangekondigd en zou vorig jaar al verschijnen. Maar vlak voor de deadline viel Sam Gerrits een extra schat aan informatie op de schoot: een kist vol persoonlijke papieren van een van de ontdekkers van het Groningen veld. 'Dit is beter dan een WOB, beter dan pakjesavond,' was de reactie van Gerrits. Dus nam hij de tijd ook deze gegevens te verwerken in zijn indrukwekkend boek over gaswinningen, gasbevingen en geld, vooral heel veel geld.

Maar nu kan het boek dan toch verschijnen. Dankzij de Parlementaire Enquête Gaswinning Groningen die momenteel gehouden wordt, komt veel over de gaswinning en aardbevingen boven tafel. Wie dit boek leest zal zich vaak niet verbazen over het nieuws. Dat de gaswinning tot verzakking en aardbevinden zou leiden was al vanaf het begin bekend. Voorbeelden uit het buitenland (zelfs Venetië!) gaven dat al lang aan. Het belang van het geld speelde altijd een allesoverheersende rol. Daarom is dit boek een onmisbaar en onthullend document. Gerrits heeft zijn kennis over deze problematiek in geweldige anekdotes op papier weten te krijgen.

Update presentatie:

Op zaterdag 24 september gaan we De aarde en het gas presenteren. Dat doen we om 15.30 uur in de (gestutte) boerderij van de familie Dijkema, Fraamweg 7 in Middelstum. Belangstellenden zijn welkom daarbij aanwezig te zijn.

Het boek is vanaf nu te bestellen bij je favoriete boekhandelaar of online via onze site.

Sam Gerrits: De aarde en het gas, een geschiedenis van fossiele brandstoffen, geld en macht / ISBN 9789054523949 / 440 pagina's, geïllustreerd.

1 opmerking:

  1. Perikelen rond Gronings gas doen me vaak een beetje denken aan de Korawa Expeditie. Dit boek heb ik besteld, ik kijk er naar uit!

    BeantwoordenVerwijderen