Rotterdams tweeluik

Vorig jaar verscheen De echo van mijn voetstappen, de debuutroman van dichter Daniël Dee, en onlangs kwam daar diens roman De geschiedenis van Marthe bij. Hoewel verschillend van invalshoek en uitstekend los te lezen vullen beide romans elkaar ook aan. Beide spelen in Rotterdam en getuigen van een zekere Rotterdamse ruigheid. Dat ruwe karakter en een grote mate van eigenzinnigheid blijken ook nog eens uit de vormgeving. Samen vormen deze boeken een Rotterdams tweeluik.

In De echo van mijn voetstappen wordt een man op een ochtend in Rotterdam wakker om te ontdekken dat hij het nog enge levende wezen is. In De geschiedenis van Marthe is een beetje het tegenovergestelde aan de hand: daar maken we kennis met een hoofdpersoon de communiceert met overleden personen, een bedenkelijke gave die hij echter wel commercieel weet uit te buiten.

In beide romans mek je aan de mooie formuleringen dat er een dichter aan het woord is. Zoals een lezer opmerkte:

‘Dee schrijft direct, kort en krachtig, en verrast regelmatig met zinnen die zo uit een gedicht zijn ontsnapt. Dit boek bevestigt een voorliefde voor dichtende romanschrijvers (of romanschrijvende dichters). Geen brij van overbodige woorden, geen clichés, geen overbodige tierlantijnen. Heerlijk!’

Bestel een of beide delen van het Rotterdams tweeluik

Lees op onze website over al onze boeken over Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten