Lupko Ellen genomineerd

Als een mot, de in november verschenen roman van Lupko Ellen, is genomineerd voor het Beste Groninger Boek 2022 in de categorie fictie. Dat maakt Noordwoord, de organisator van deze prijs, zojuist bekend


Persbericht van Noordwoord: 

De shortlist van genomineerden voor het Beste Groninger Boek van 2022 is bekend. Uit een totaal van 38 inzendingen in de categorie fictie en 27 inzendingen in de categorie non-fictie koos de jury negen boeken die in aanmerking komen voor de prijs. Vijf in de categorie “fictie” en vier in de categorie “non-fictie”. De verkiezing van het Beste Groninger Boek wordt georganiseerd door NOORDWOORD.

De genomineerden:

Fictie:

  • Ine Boermans: Een opsomming van tekortkomingen (Uitgeverij Orlando)
  • Lupko Ellen: Als een mot (Uitgeverij Passage)
  • Auke Hulst: De Mitsukoshi Trootstbaby Company (Ambo|Anthos)
  • Barbara Stok: De filosoof, de hond en de bruiloft (Nijgh & van Ditmar)
  • Marjoleine de Vos: Hoe verschillig (Van Oorschot)

Non-fictie:
  • Jochem Abbes, Jan Bakker, Bauke Roelevink, Theo Spek, Geert Volders, Ruut Wegman (redactie): Landschapsbiografie Westerwolde (Van Gorcum)

  • Marleen Dohle, Peter Vroege, Mart Coenders, Jan van Maanen, Matteke Winkel (redactie):  Sprekende stenen, Stolpersteine in de Schilderswijk Groningen (Van Gorcum)
  • Vamba Sherif: Ongekende liefde (De Geus)
  • Doeke Sijens: De onbekende wereld van Henk Melgers (Uitgeverij kleine Uil)

De prijs

De prijs voor het Beste Groninger Boek, in de categorieën fictie en non-fictie, wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door de Stichting NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen. 

Uitreiking

De feestelijke uitreiking vindt plaats in de Boekenweek (op zaterdag 9 april 2022 in Forum Groningen). Naast de media-aandacht voor de genomineerde en winnende boeken, bestaat de prijs voor de winnende auteurs uit een kunstwerk in gelimiteerde oplage, deze keer een linosnede van Anne Ceasar.

Voorwaarden

Er zijn twee categorieën: fictie (inclusief poëzie) en non-fictie. Boeken die kans maken en daartoe door de uitgevers kunnen worden ingezonden:
a) zijn voor het eerst in drukvorm verschenen in 2021,
b) zijn geschreven door een schrijver woonachtig in de provincie Groningen, en/of spelen zich af in of handelen over Groningen.

De  jury

Clemens Gielingh is sterk betrokken bij underground cinema en inmiddels is hij alweer 3 jaar geland bij GRAS, waar de ruimtelijke omgeving zijn volle aandacht heeft.

Douwe van der Bijl is voormalig bibliothecaris en literair organisator. Vele jaren was hij namens de Openbare Bibliotheek en vervolgens de Forum Bibliotheek jurysecretaris voor deze prijs. 

Afiena van IJken  is sinds zomer 2021 directeur van Museum Menkamaborg in Uithuizen.

Christiaan Klasema (juryvoorzitter) is werkzaam in kunst en theater. Als bewoner-eigenaar van Landhuis Oosterhouw in Leens, het voormalige huis van de bekende dichter C.O. Jellema, stimuleerde en faciliteerde hij jarenlang kunstontwikkeling in provincie Groningen.

Ingrid Sibum is sinds 2017 boekverkoper bij de Groningse vestiging van Boekhandel Van der Velde aan de Grote Markt. Dit jaar was ze genomineerd voor de titel Boekverkoper van het jaar.  

De jury stelt uit de ingezonden boeken een shortlist samen en kiest hieruit voor beide categorieën de winnaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten