UKrant 50 jaar - intekenen geopend

Van de site UKrant.nl:

UKrant bestaat 50 jaar en dat vieren we met een boek

In september is het vijftig jaar geleden dat de Universiteitskrant, tegenwoordig UKrant, voor het eerst verscheen. Dat vieren we onder meer met een jubileumboek over een halve eeuw onafhankelijke journalistiek op de RUG.


DOOR ROB SIEBELINK

 6 JULI OM 11:28 UUR. 
LAATST GEWIJZIGD OP 6 JULI 2021
OM 11:29 UUR.

Op 1 september 1971 zag het eerste nummer van de Universiteitskrant het licht. Het was het begin van een halve eeuw onafhankelijke journalistiek op de Rijksuniversiteit Groningen; uniek in Nederland.

Dat vieren wij onder meer met een tentoonstelling in het Universiteitsmuseum en het jubileumboek Heb je dat gelezen!, over de rijke en bijzondere geschiedenis van de UK/UKrant, met opmerkelijke anekdotes, bijzondere verhalen, terugblikken van inmiddels beroemde oud-redacteuren en veel meer.

Bevechten

In acht hoofdstukken gaan diverse auteurs nader in op de roemrijke halve eeuw academische pers. Een greep daaruit: hoe onafhankelijke journalistiek op de universiteit niet vanzelf tot stand kwam en ook daarna nog meer dan eens moest worden bevochten, hoe de krant in het begin helemaal niet en later heel veel over studenten schreef, hoe de papieren krant een website werd, hoe het veelgeroemde en even zo vaak verguisde beeldverhaal Mussengang werd gemaakt.

Het voorwoord is van voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur van de RUG, de inleiding van oud-hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden en het nawoord van voormalig student-redacteur, RUG-alumnus van het Jaar 2019 en Pulitzerprijswinnaar Christiaan Triebert.

Intekenprijs met 5 euro korting



Het boek (circa 250 pagina’s, hardcover, gebonden, met veel foto’s en illustraties) verschijnt begin september 2021 en wordt uitgegeven door uitgeverij Passage in Groningen.

De prijs bedraagt 24,90 euro, maar tot en met 31 augustus geldt een intekenprijs met 5 euro korting (dus 19,90 euro).

De vroege bestellers krijgen bovendien een fraaie set van tien ansichtkaarten met pentekeningen van de meest iconische gebouwen van de RUG (zie foto). De tekeningen zijn gemaakt door Arida Fitriana Yasmin, MA architectuur en stedenbouwgeschiedenis aan de RUG.

Intekenen kan vanaf nu via Uitgeverij Passage; het boek wordt je dan meteen na verschijning begin september per post toegezonden. Ook te reserveren in de boekhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten